понеділок, 24 вересня 2012 р.

Вибори-2012: за кого голосуватиме молодь з інтернету. Дослідження

За два місяці до виборів настає той час, коли соціологи активно вивчають громадську думку щодо рейтингу кандидатів в тому чи іншому виборчому окрузі. Та й самі учасники виборчого процесу, за умови наявності фінансових можливостей, проводять соціологічні зрізи, аби упевнитися, що їхня агітаційна кампанія дає жаданий результат. А у випадку відсутності результату, щоби внести необхідні корективи у роботу штабу. 

Як правило, соціологи вивчають загальне електоральне поле, не розбиваючи його на вікові групи. Скажімо, не з’ясовують хто має найдужчу підтримку серед пенсіонерів, хто серед людей середнього віку, а хто – серед молоді. Власне, дослідження щодо останнього пункту нещодавно серед своїх підписників провела спільнота «Типове Рівне» в соцмережі «В контакте». Близько чотирьох тисяч респондентів – активних користувачів інтернету, обирали одного із десяти запропонованих адміністрацією спільноти кандидатів. Про результати цього опитування – в цьому огляді. 

На сторінці спільноти, зокрема, йдеться про наступне:
«Типове Рівне» цікавиться цьогорічними виборами, і маючи чималу аудиторію ми вирішили провести своє опитування стосовно кандидатів. Деякі імена ми самі читаємо вперше і от вирішили поворушити людей, щоб проявили свою ініціативу і вже цікавились за кого вони будуть голосувати!
Отже, до вашої уваги в опитувані представлена 10-ка кандидатів, що були десь помічені: одні на сітілайтах, інші в газетах і по радіо, на зовнішній рекламі, ходять по зустрічах, по дворах тощо. Тому цих людей ми включаємо до десятки, оскільки видно їхні наміри, що вони реально на щось претендують.
Як всім відомо, максимальна кількість пунктів, що поміщається в голосування «В контакте» - 10. Тому інших шість кандидатів просто перечислимо. Чому ми їх не вибрали? Як уже вищесказано, в списку люди, які ведуть хоч якусь агітаційну діяльність або хоч трохи відомі в місті.
Ось вам шістка інших кандидатів. Якщо будете голосувати за них, то пишіть це в коментарях!
Олексій Мартинов
Генадій Атаманчук
Валентин Кирилюк
Вілен Мартиросян
Микола Поровський
Роман Коваль

-
Інші десять кандидатів взяли безпосередню участь у голосуванні. Власне, саме голосування тривало 7 днів, з 18 по 24 вересня. У ньому взяли участь трохи більш як 4000 респондентів. Кожен зареєстрований користувач міг проголосували лише один раз.

На моє прохання адміністрація «Типового Рівного» надала усю інформацію щодо активності, аудиторії, вікової групи, географічного покриття тощо, котрі брали участь в цьому опитуванні. Відтак, відповідно до цих даних, автор цих рядків підготував огляд про те, кого підтримують респонденти, котрі активно користуються інтернетом та соцмережами і є представниками молодіжного електорального поля.

Загальні результати голосування 4020 осіб (станом на 18.00, 24.09.2012) виглядають наступним чином:

Якщо виключити із результатів голоси неповнолітніх, котрі однаково не братимуть участі у справжньому голосуванні 28 жовтня, картина дещо міняється. Зокрема кількість респондентів зменшується більш ніж удвічі:
 Динаміка голосування була ось такою:

Проте тут є один цікавий момент: якщо натиснути кнопку "Показати голоси тільки з України", бачимо трохи дивну ситуацію - левова частка голосів за одного з кандидатів, котрий є націоналістом, отримані не від українців.

Якщо ж з-поміж українців виділити лише повнолітніх, ситуація змінюється ще кардинальніше: бачимо, за кого тиснули кнопку більшість дітей.
 Зрештою, підсумковими вважатимемо результати отримані в останньому графіку, оскільки саме їх можна вважати найбільш репрезентативними. Якби повнолітні підписники спільноти "Типове Рівне", якій у своїй більшості мешкаютьу м. Рівне, завтра пішли на вибори, їхні голоси розділилися таким чином, як вказано на останньому графіку.

Також кілька слів про голосування за тих 6-х кандидатів, що не потрапили до голосування, і кандидатури яких було запропоновано залишати в коментарях. Найчастіше із цієї шістки звучав кандидат в нардепи Микола Поровський.

Отримана інформація не може вважатися повноцінним соціологічним дослідженням. Тим паче не доводиться говорити про можливо похибку у відсотковому значенні. Водночас, ігнорувати дані показники було б недоречно. Оскільки вони хоч і опосередковано, але достатньо чітко демонструють уподобання молодіжного електорального поля.

1 коментарі:

Николай сказав...

Сашко ти молодець, впевнено і цікаво проводиш свою кампанію на яку особливо і не напрошувався. Гарний досвід і бажаємо тобі вдалого результату на виборах. У трійці лідерів!

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"