четвер, 2 липня 2009 р.

ВЛАДА ТОРГАШАМ НЕ АВТОРИТЕТ

Цьогорічний випускний вечір плавно перейшов у День молоді. Аби не допустити масового «алкотрешу» в обласному центрі, міська влада заборонила продаж спиртних напоїв у ці дні. Щоправда, слово керівників міста виявилося недостатньо вагомим для більшості торгівельних точок.

Минулої неділі на День молоді автор цих рядків вирішив перевірити, чи справді торгівельні заклади наклали на свої алкогольні відділи табу. Для цього методом «пальцем у небо» обрав 10 магазинів (супермаркетів) і торгових точок.


Стартували від супермаркету «Наш Край», що на проспекті Миру. На його дверях одразу помітив табличку, що 28 червня заклад не продаватиме алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво. Зайшов у середину поспілкуватися з охоронцем. Вдав обуреного покупця, який хоче «гарно» відсвяткувати День молоді.

— Хомко заборонив продавати алкоголь, сьогодні можемо продати лише пиво у пластикових пляшках, — мовив охоронець супермаркету, показуючи пальцем на полицю з літровими та дволітровими пляшками пива. Цим самим він спростував напис на дверях закладу про неможливість купівлі пива (є фотка). Але оскільки інші напої з градусом тут не продавали, зарахуємо супермаркет до групи тих, що не продавали алкоголь. Отже, 0:1 на користь влади.

Вийшовши із супермаркету, спустився у підземний перехід на тому ж проспекті Миру. Там розташовуються три відділи, у яких знаходяться холодильники з пивом та слабоалкоголками. Підійшовши до першого з них, побачив, як хлопчина років 16 задоволено відходив зі скляною пляшкою заморського пива. Підійшов, придбав пиво вітчизняного виробника. По сусідству без проблем купив іще одну пляшку. На третій точці вирішив завести невинну розмову.

Журналіст: — Ви пиво продаєте?.
Продавець: — Вам можу продати.
— Що значить «можете»? — перепитав.
— Сьогодні пиво ніби не можна продавати, влада заборонила, — пояснила вона.
— То чого ж ви продаєте?
— Бо люди мають право відпочити, — розсердилася та. Рахунок став 3:1 на користь торгашів.

Із проспекту попрямував до майдану Незалежності, точніше, до славнозвісного «Бахуса». Алкогольний відділ виявився зачиненим, отже, 3:2. Звідти почимчикував до «Вопака». Ситуація аналогічна «Бахусу» — 3:3. Опісля повернув у бік «Екомаркету», який зумів здивувати. З досвіду попередніх заборон продажу алкоголю пригадалося, що «Еко» завжди зачиняв алковідділи, коли цього вимагала міська влада. Цього разу — навпаки. Узявши 2 пляшки пива, попрямував до каси із ледве жевріючою надією, що там мені скажуть, що пиво сьогодні не продається. Проте єдиною фразою, яку почув від касирки, була: „Картку на знижку маєте?”.

Забравши чек (є фото), пішов на вул. Петлюри, де зазвичай дуже часто «затарюється» молодь. У першому з відвіданих магазинів придбав пляшку холодного «Славутича».

Розрахувавшись, уже зібрався виходити, тієї ж миті мене гукнула продавчиня: „Заховайте пиво до сумки!”.

— Навіщо? — перепитую.
— Бо побачать, що ви у нас придбали пиво, і в нас можуть бути проблеми. Сьогодні продавати алкоголь не можна.

Заховав до сумки, де вже лежало 7 пляшок пива. Порахував, 5:3 на користь торгашів. Завітав іще до двох магазинів, де придбав іще літр пива та пляшку настоянки. Отож із 10-ти відвіданих магазинів, алкоголь продали у семи, знаючи про заборону. А магазинів у центрі міста, як мінімум, удвічі більше, „ЛЗ” обрав найпопулярніші серед молоді.

Висновки про ефективність цієї заборони нехай робить сам читач, а надто - міська влада. Лише хочу зазначити, що через таких торгашів страждає молодь, що напивається і коїть дурниці, та їхні батьки, які нерідко змушені жертвувати своїм сном і нервами заради того, щоб забрати своє захмеліле чадо з міського відділу міліції…

P.S. Придбане у магазинах пиво дісталося свідкам, які ходили із журналістом вищезгаданими магазинами на випадок, якщо ті матимуть претензії до правдивості та достовірності даного матеріалу.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"