понеділок, 6 липня 2009 р.

НЕЗВИЧАЙНИЙ ТРОЛЕЙБУС З НАДЗВИЧАЙНИМИ ВРАЖЕННЯМИ

Минулої суботи мешканці обласного центру не без подиву спостерігали за тролейбусом, який «гасав» містом, прикрашений кольоровими кульками та табличою „На замовлення”. У Рівному відбувся захід під назвою „ТрольРівнівка” — екскурсія містом на тролейбусі. На борту „троля” був і кореспондент „ЛЗ”.

— Тролейбус спеціально орендований для поціновувачів такого виду транспорту та любителів кататись в ньому, — розповів один із організаторів дійства Паша Алексєвич. —

Тролейбусне управління пішло нам на зустріч, навіть посадили за кермо водія з найбільшим стажем та найвищою категорією. Було продано понад 40 квитків, які, до слова, вартували 30 гривень. Цей захід не був комерційним: оренда тролейбуса обійшлася нам у понад 500 гривень, тож ми розділили цю суму на очікувану кількість учасників, та й вийшов внесок кожного по 30 гривень.

До Рівного завітали 28 іногородніх гостей: тернополяни, львівяни, кияни, івано-франківці, волиняни, по одному представнику з Теребовлі та Херсону. Очікували ще й 3 поляків з Любліна, в тому числі мав бути присутній головний інженер люблінського тролейбусного депо, але в силу певних обставин вони до Рівного не приїхали.


Напевно, багато хто задасться питанням: яким чином люди з інших міст дізналися про цей безпрецендентний захід та як розповсюджувалися квитки?


— Кожен із присутніх на „ТрольРівнівці” так чи інакше є поціновувачем громадського транспорту, надто тролейбусів, — провадить Паша. — Усі ми тусуємося на одному Інтернет-ресурсі, який відповідає нашим спільним інтересам. Це Київський трамвайний форум, на якому спілкуються любителі тролейбусів з усієї країни. Подібні тролейбусні екскурсії вже неодноразово проводилися в інших містах, ми про це читали, самі брали участь. Після таких заходів в учасників завжди залишалося маса гарних вражень та відгуків, бо кожне подібне катання не схоже на інше. Ми вирішили організувати аналогічну екскурсію у Рівному. На вищезгаданому форумі запросили усіх бажаючих. Вони залюбки відгукнулися і приїхали до Рівного. Навіть з такого далекого міста як Херсон.

Ще один організатор Антон Бриних, який чи не найбільше доклав зусиль до організації цього дійства, розповів, що тролейбусна прогулянка відбувалася на не простій машині.

— Тролейбус для подорожі обрали найексклюзивніший, — повідав Антон. — Його особливість полягає у тому, що таких, як він, у експлуатації в світі залишилося лише 6 екземплярів — 4 у Рівному та 2 у Тернополі. Це тролейбус Škoda-9TrHT, обладнаний тиристорно-імпульсною системою керування двигуном. Я не одноразово брав участь у таких заходах в інших містах, тому запрошуючи людей у Рівне, захотів, щоб наших гостей возив саме цей тролейбус. Ці люди тямлять у „тролях”, тож з величезним задоволенням фотографували його та каталися на ньому.

Коли у суботу всі учасники зібралися гуртом, їм зробили екскурсію по тролейбусному управлінню. Із депо тролейбус вирушив о 13.00, екскурсія завершилася лиш близько шостої вечора. За цей час учасники об’їхали усі тролейбусні маршрути, не відвідали лише залізничний вокзал.

Говорячи у гучномовець Антон Бриних, як заправний екскурсовод розповідав історії будинків та вулиць, по яких прямував екскурсійний „троль”. Поміж цим учасники співали пісень та фотографували місто з вікон транспортного засобу. Один із тернополян розповів, що у їхньому місті місцева влада організувала у місті постійно діючий екскурсійний тролейбус, на якому гості міста мають можливість познайомитися з обласним центром. Не нехтують можливістю покататися на ньому й місцеві мешканці. Тим самим тернопільська влада отримала не лише додаткову родзинку для свого міста, а й запустила ресурс, покликаний підвищити любов місцевого населення до такого виду громадського транспорту як тролейбус. Хотілося б, аби досвід сусідів міська влада Рівного узяла собі на замітку.

Катаючись на „веселому” тролейбусі, найбільше посмішок у пасажирів викликали обличчя рівнян, коли ті, побачивши тролейбус, що під’їжджає до зупинки, хапали торбинки та чимчикували до нього. А за мить бачили незрозумілу картину: замість номера маршруту — табличку із написом „На замовлення”, замість серйозних пасажирів, що спілкуються про радикуліт та шкідників, що їдять помідори на дачі, - молодих людей, котрі віталися із ними через відчинені вікна тролейбуса. Під час катання на „тролі” довелося поспілкуватися і з деякими іногородніми туристами-тролейбусниками. Зокрема, гість із

Теребовлі розповів, що на подібний захід приїхав уперше. Про нього дізнався від товариша – одного із організаторів.

— Я у Рівному ніколи не був, тож вирішив завітати. Подумав: годі знайомитися з ним з усних розповідей, треба приїхали та й побачити. Вийшло оригінально — побачив усе місто з вікон тролейбуса. Скажу чесно, отримав дуже приємні враження.

Ще один учасник „ТрольРівнівки”, мешканець далекого та спекотного Херсону, розповів, що про захід дізнався зі спеціального Інтернет-форуму, де подібні події завжди розписуються.

— Власне, я брав участь у майже всіх подібних заходах по Україні, навіть був організатором такого дійства у своєму місті. Вперше на такі катання випадково потрапив, перебуваючи в Києві у 2005 році. Дійство відбувалося на швидкісному трамваї столиці.

Відтоді неабияк захопився цим. З Рівного я вирушаю ще й до Білорусі, де відбуватиметься подібний захід у рамках спілкування любителів тролейбусів.

По закінченню „ТрольРівнівки” частина учасників роз’їхалися по своїх містах, інші відгукнулися на запрошення організаторів продовжити спілкування за келихом місцевого пива. Ще б пак, адже це ще одна смачна родзинка Рівного, якій дивували гості міста.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"