середу, 20 січня 2010 р.

ОСТАННЬОМУ ВИБОРЦЮ ДВК АПЛОДУВАЛА

Прийшов, проголосував і пішов. Саме так виглядають вибори для пересічного українця. Більшість, напевно, тільки уявляє, чим живуть виборчі дільниці впродовж дня виборів. Я вирішив відкрити завісу таємничості для себе та читачів і минулої неділі весь день провів у ролі спостерігача на одній з рівненських дільниць.


Отже, для тих, хто безпосередньо задіяний у процесі виборів, усе розпочинається не о 8.00. Вже о 7.15 на дільниці №70 (2-й корпус РДГУ на вул. Остафова) стартувало підготовче засідання перед початком голосування (відповідно до закону має початися не раніше, як за 45 хвилин до початку голосування).

На ньому голова дільничної виборчої комісії (ДВК) відкрила сейф з бюлетенями, опечатаний стрічкою, на якій є підписи та печатка. На виборчу дільницю №70 надійшло 1 688 бюлетенів. З них 18 призначені для голосування вдома. Тут виникло перше питання: голова ДВК оголосила, що на дому голосуватимуть… 11 осіб.

Куди дінуться інші сім бюлетенів і чи не є це відмінним способом, аби зробити «внесок» для фальсифікації виборів? Дане питання автор переадресував вищезгаданій голові ДВК 70-ої виборчої дільниці 154 територіального виборчого округу (м. Рівне) Тетяні Суходол.

- Бюлетені для голосування поза виборчою дільницею (на дому) відповідно до закону виділяються з запасом. Адже голосувальник може змарнувати бюлетень, тож обов’язково мають бути запасні, - розповіла Тетяна Суходол. – За кожен бюлетень доводиться звітувати перед окружною виборчою комісією.

На засіданні перед початком голосування члени ДВК опечатали виборчі урни. Тут запахло першим конфліктом, про який розповім пізніше.

Ще до початку голосування спостерігачі зафіксували ще одне незначне порушення – невідповідність кількості скриньок і кабін для таємного голосування вимогам статті 74 Закону України «Про вибори Президента України».

Виборча дільниця, на якій кількість виборців перевищує 1 500 осіб (на нашій – 1 688 осіб), класифікується як велика, і, якщо дотримуватися закону, тут має знаходитися не менше шести кабін для таємного голосування, мінімум 4 стаціонарні (великі) та 3 переносні скриньки для бюлетенів.

У нас було 4 кабінки, 3 стаціонарні й одна маленька скриньки. Тетяна Суходол пояснила, що сама здивувалася, коли побачила таку невідповідність. Вдіяти нічого не могли, адже скриньки для голосування надали з окружної виборчої комісії.

- Подейкують, що подібні проблеми не тільки на нашій дільниці, скриньок і кабінок загалом не вистачає, - мовила пані Тетяна. – Але навіть того, що отримали, вистачить для проведення нормального голосування.

По 8.00 вже у залі голосування автор цих рядків зафіксував ще одне незначне порушення – неточності в табличках із позначенням місць для розкладання списків виборців за адресами чи прізвищами. Члени ДВК почали в екстреному порядку перемальовувати позначення та переписувати буквені орієнтири. Це - коротко про порушення.

Саме голосування у перші години проходило доволі сонно: станом на 10.00 свій вибір зробили тільки півсотні рівнян.

Близько 11.00 ранку журналіст на одному зі стендів у залі голосування помітив плакат, який зображував у позитивному світлі одного з кандидатів у Президенти України. Коли почав знімати його на відео, члени ДВК побігли до голови і почали шепотітися. За 20 хвилин плакат віддерли зі стенду ножем і віднесли у невідомому напрямку. Виявилося, на дошці оголошень університету плакат просто не побачили.

Близько 14.00 працівники дільниці почали хвилюватися щодо активності виборців і результату в цілому. Адже на ту мить явка громадян становила лише 15 відсотків. Проте вже до вечора ситуація виправилася і в підсумку на дільниці №70 проголосувало 645 рівнян (майже 40 відсотків).

До речі, аудиторія дільниці була дуже специфічна – переважно студенти, які навчаються в РДГУ та мешкають у прилеглих гуртожитках. Удома голосували люди з обмеженими можливостями і доглядальники – 10 чоловік проголосувало, 11-ий просто не відчинив двері.

Останнього виборця на 70-ій дільниці зустрічали оплесками! Адже він з’явився за півтори хвилини до закриття дільниці, а члени ДВК вже думали, що усі, хто хотів, проголосували. Від надмірної уваги той засяяв, неначе виграв мільйон. Коли він вкинув бюлетень до скриньки та покинув залу, дільниця зачинилася: на вході стояли двоє міліціонерів, нікого не впускаючи і не випускаючи з приміщення.

Почалося довге й нудне рахування голосів, у подробиці вдаватися зайве. Цікаво, що на нашій дільниці за шістьох кандидатів – Рябоконя, Ратушняка, Пабата, Бродського, Супрун та навіть соціаліста Мороза не віддали жодного голосу! Найбільше голосів отримала Тимошенко, слідом за нею чимчикували Тігіпко та Янукович. Близько 1.00 голова ДВК з помічниками повезли результати голосування до ОВК, і робота дільниці №70 офіційно припинила свою роботу.

Насамкінець окремо хочеться згадати неприємність, яка трапилася на вищезгаданій дільниці на засіданні ДВК. Один із членів ДВК висловив претензії журналістові щодо того, що він фіксує процес опечатування виборчих урн на технічні засоби, та зазначив, що робити це забороняє чинне законодавство. На цю тему він навіть посперечався з кимось із членів ДВК.

Згодом у процесі голосування той знову нагадав, що я порушував Закон України. Аби з’ясувати правдивість його слів, одразу зателефонував у ГО Комітет виборців України за юридичною консультацією.

- Ви маєте повне право не зважати чи оскаржувати дії члена ДВК, - сказав юрист КВУ Микола Глотов. – Закон України «Про інформацію» гарантує вільний доступ до інформації, в тому числі дозволяє фіксувати засідання ДВК на технічні засоби. А прискіпливість члена ДВК є наслідком незнання ним законів України або просто бажання виділитися.

Більше того, коли журналіст переповів слова юриста КВУ амбітному члену ДВК, останній став перешкоджати журналістові передавати інформацію про стан справ на дільниці. Вимагав покинути залу голосування при веденні телефонного мосту між громадськими організаціями та рівненськими ЗМІ, які моніторили виборчий процес і готували інформацію для всезагального поширення.

Свої дії, тицяючи пальцем у якусь книжечку та погрожуючи скласти на автора цих рядків акт і вигнати з дільниці, член ДВК мотивував тим, що не можна користуватися мобільним на дільниці, адже це заважає іншим членам ДВК працювати. Хоча, крім даної особи, на автора цих рядків ніхто навіть уваги не звертав.

Здалося, що його гордість не витримала мого вищезгаданого дзвінка в Комітет виборців України, і той вирішив відігратися заважаючи об’єктивно виконувати журналістський обов’язок. Але це дрібниці. Головне, що голосування пройшло чесно та без фальсифікацій.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"