пʼятницю, 1 червня 2012 р.

Куди поїхати відпочивати влітку?


За вікном майже літо, думати про роботу з кожним днем все важче й важче – сонце припікає і всі думки направлені про літній відпочинок. Але куди ж варто поїхати цьогоріч? На південь чи закордон? А можливо, відвідати санаторій чи зайнятися зеленим туризмом? В яку суму увіллється відпочинок? На ці та інші питання шукав відповіді автор цих рядків. 

Більшість рівнян організовують свій відпочинок за допомогою туристичних агентств й туроператорів. Відтак, автор цих рядків порівняв ціни на різні види відпочинку, що пропонуються місцевими тур-фірмами та поцікавився, що особливого вони пропонують цього року.
Український південь
Місцеві тур-фірми пропонують в середньому десятиденний відпочинок в цілій низці популярних рекреаційних місць на півдні України. Зокрема відпочинок у Залізному порту (Херсонська область) залежно від відстані до моря, кількості кімнат і зручностей (пансіонат, база відпочинку, котедж) вартуватиме від 650 до 1300 гривень за 10 днів на одну особу. Це місце щороку приваблює туристів завдяки порівняно дешевим цінам путівок.

В Любимівці, що неподалік Севастополя у Криму, за такий же період відпочинок обійдеться дещо дорожче – від 1200 до 1650 гривень. Доволі суттєво на ціну впливає географічне розташування – до Любимівки їхати довше, відтак і витрати на дорогу зростають. До того ж, приїхавши сюди відпочивальник має нагоду самостійно побувати з екскурсією в Севастополі, що, безумовно, додатковий плюс. 

Ще дорожче коштує поїздка у Міжводне, Крим – від 1600 до 2250 гривень (10 днів). Цей край славиться унікальними ландшафтами та особливим відтінком хвиль, купальний сезон тут розпочинається дуже рано і закінчується пізньої осені. Багато хто приїжджає сюди завдяки чудодійним властивостям лікувальних грязей. 

Також багато рівненських тур-фірм пропонують відвідати селище Піщане, яке знаходиться в 30 кілометрах від Севастополя, 45 кілометрах від Євпаторії та 55 кілометрах від Сімферополя. Вартість 10-денного відпочинку становить від 1150 до 3100 гривень. Ціни залежать від рівня комфорту, відстані місця проживання до моря. 

Часто у вартість путівки включене харчування з розрахунку в середньому 50-70 гривень на добу для однієї людини. Піщане називають єдиним курортом, на якому відпочиваючі можуть випробувати лікувальну дію відразу 5 видів Кримського клімату: лісового, степового, морського, передгірного, гірського. А це знахідка для людей з проблемою органів дихання (від риніту до астми).

Поїздка на 10 днів до одного із найдревніших міст Криму – Судака влітку вартуватиме від 1000 до 2100 гривень. Велика кількість різноманітних пляжів, безпечне пологе морське дно, легкий клімат та природні багатства – ось ключові фактори на користь того, аби відвідати це місце. Його вважають одним і найпопулярніших місць відпочинку в Криму. 

Відпочинок в ще одному популярному серед туристів місці – Миколаївці (Крим) коштує від 1600 до 1900 гривень за 10 днів. Тут, окрім пляжів, доступні різні розваги на воді, атракціони, розважальні та екскурсійні програми.
Якщо ж розраховувати на відпочинок у великих містах українського півдня, то, наприклад, 10 днів у Ялті обійдуться від 1900 до 2200 гривень. В Алушті від 1500 до 1800 гривень,  в Феодосії – 1500-1900 гривень, Євпаторії 2500-2880 гривень.

Таким чином, залежно від фінансових можливостей, завжди можна вибрати дорожчу або дешевшу путівку: якщо збираєтеся самостійно харчуватися, наявність кабельного телебачення чи кондиціонера для вас не принципова, путівка буде суттєво дешевшою. Хоча, як би там не було, завжди необхідно мати з собою додаткову готівку на поточні витрати.
Їдемо за кордон

Якщо ж цього року ви хочете поніжитися під сонцем закордоном, у більшості рівненських туристичних агентств вам у першу чергу запропонують відвідати Болгарію – готелі різного рівня комфорту та, як наслідок, кардинально різну вартість проживання. Одні путівки включають лише переліт та поселення в готелі, після чого відпочивальник сам розпоряджається своїм часом на курорті. 

В інші додатково включені різноманітні екскурсійні маршрути, але оплачувати більшість з них слід додатково – по прибуттю. Хоча ще в Україні ви отримуєте повний план вашого відпочинку, де кожен день розписаний і ви чітко знаєте, що на вас чекає. Все залежить від конкретного туристичного агентства.

 Вартість відпочинку в Болгарії, залежно від кількості зірок готелю та рівня комфортності номерів, за 10-12 днів вартує від 350 до 700 доларів (2800-5600 гривень). Зазвичай це вартість поселення однієї особи в двохмісному номері. 

Тож якщо ви збираєтеся їхати без компанії, потрібно заздалегідь уточняти, чи не буде вартість одномісного номера дорожчою і чи не підселять вас до якогось загадкового незнайомця, адже елементарна неуважність в цьому питанні може зіпсувати увесь відпочинок. Болгарські готелі в путівках середньої вартості зазвичай знаходяться в кількох сотнях метрів від моря, як правило не далі ніж 500 метрів.

Щодо інших країн, то відпочинок в Греції тривалістю 6-8 днів в середньому коштуватиме від 515 до 680 доларів (4 000 – 5 500 гривень) на одну особу. В цю вартість включені базові екскурсії з російськомовним екскурсоводом, проживання, харчування, транспортування на місці та страхування, зазвичай додатково оплачуються екскурсії, що не входять в стандартну програму, та вартість візи. 

Поїздка до країни сонця та фараонів Єгипту коштує від 500 до 700 доларів (4000-5600 гривень) на 7 днів на одну особу в двохмісному номері. Також 7-денний відпочинок у Туреччині вартуватиме від 350 до 800 доларів (2800 – 6400 гривень). 

Тиждень у Тунісі обійдеться від 670 до 1600 доларів (5400 – 13 000 гривень) на одну особу, знову ж таки, залежно від кількості зірочок готелю, який ви оберете. Серед екскурсійних програм  найпопулярнішим є двохденне сафарі по Сахарі. Десятиденна відпустка у Таїланді в 2012 році в середньому на одну людину стане у 1000 доларів і більше, тобто від 8 000 гривень.  

Рівненське представництво «Мережі Магазинів Горящих Путівок» цього літа пропонує декілька пріоритетних напрямків – відпочинок у Болгарії, Хорватії,  Греції, Кіпрі та Туреччині.

– Зокрема, незабутній 12-денний відпочинок на чорноморському узбережжі в Болгарії вартуватиме близько 450 євро  на двох дорослих, – розповідає директор рівненського представництва «Мережі Магазинів Горящих Путівок» Тетяна Бугайчук. –  Це знамениті на весь світ курорти, чудові пляжі і гостинне слов’янське середовище. Затишні комфортабельні готелі на будь-який смак  і демократичні ціни на проживання – ось секрет незмінної популярності пляжного відпочинку  у цій країні.

– Відпочинок у Хорватії 2012 – це перебування в екологічно чистому природному заповіднику у центрі Європи. Рекомендую провести там пляжний відпочинок з дітьми і скористатися нашою акційною пропозицією «Діти безкоштовно». Тут неймовірна природа, незліченні бухти і заливи, нескінченні хвойні ліси, що підступають до самого моря. Відпочинок на морі в Хорватії можна поєднати із різноманітними захоплюючими екскурсіями.

– Пляжний відпочинок на Кіпрі входить в п’ятірку найпопулярніших напрямків, і цілком заслужено. Кіпр, третій по величині середземноморський  острів, пропонує пляжний відпочинок цілий рік. Тижневий тур на двох дорослих коштуватиме близько 600 доларів.  Оглядові екскурсії  – на джипах, конях, автобусах, кораблях і навіть літаках – дозволять помилуватися чудово збереженими пам’ятками старовини, в тому числі і храмом Афродіти, котра по легенді, з’явилася саме на Кіпрі із піни морської. 

– А тим, хто бажає відвідати Туреччину, ми пропонуємо відпочинок в кращих готелях середземноморського узбережжя на будь-який смак і гаманець. Вартість  тижневого відпочинку на одного дорослого коштуватиме від 350 доларів з харчуванням. Відпочинок в Туреччині, де кожен курорт – перлина, свого часу для всього туристичного світу відкрили німці в середині минулого століття. Це східна гостинність і сервіс європейського рівня.  Готелі цієї країни славляться своєю надзвичайно гарною природою, хорошими номерами і ресторанами з широким асортиментом страв, але найголовніше – професійною анімацією. Якщо ви плануєте пляжний відпочинок з дітьми, Туреччина – це оптимальний вибір сезону 2012. 

Якісний відпочинок у Болгарії пропонує і туроператор «Тур-Галичина».  

– Болгарія – популярна країна для літнього відпочинку серед українських туристів через недалеке розташування від України, невисокі ціни, піщані пляжі, чисте море та повітря і якісний сервіс, – розповідає представник «Тур-Галичина» Анастасія Кирилецька. – Гарний відпочинок забезпечують новітні готелі з високим рівнем обслуговування, екскурсії до пам’ятки ЮНЕСКО м. Несебр, знайомство з фольклором у болгарському селі, можливість побачити власними очима справжній природній феномен «Чудні скали», відвідати місто-святиню Велико Трново. Для любителів екстремального відпочинку є джиф-сафарі, усі бажаючі зможуть взяти участь в оглядових прогулянках на яхті та ще багато цікавого. 

– Цього року ми запустили регулярні автобусні чартери з Рівного. Ми забезпечуємо туристів широким вибором перевірених нами готелів із невисокими цінами – від 13 євро за добу і вище. Усі бажаючі можуть відвідати на сайт tur-galychyna.com.ua  та самостійно у зручний час ознайомитись з описами готелів, їх фото, цінами і наявністю місць. Або завітати до нас і разом із нашими компетентними працівниками підібрати найоптимальніший варіант для відпочинку. Проведіть це літо по-новому і болгарське тепло буде зігрівати Вас цілий рік!
Санаторії

Якщо ж традиційний відпочинок «на морях» цьогоріч вам не до душі, є чудова альтернатива – оздоровчо-лікувальні санаторії. В Україні вони, як правило, зосереджені в Карпатському та Кримському регіонах. Тут можна не просто відпочити душею, а й зміцнити загальний стан організму, підлікувати конкретні хвороби тощо. Середня вартість відпочинку коливається від 200 до 650 гривень за добу перебування. 

Зокрема той же туроператор «Тур-Галичина» пропонує відвідати санаторії в Трускавці.  

– Щороку люди з усієї України та ближнього зарубіжжя приїжджають до Трускавця на лікування та відпочинок, – розповідає представник туроператора «Тур-Галичина» Анастасія Кирилецька. – Адже тут не тільки свіже гірське повітря та неперевершеної краси природа, у Трускавці ще й безліч можливостей для лікування та загального оздоровлення організму. Основний лікувальний фактор – це мінеральні води, а в поєднанні з комплексним медичним обслуговуванням це все дає неабиякі результати. 

Для кожного клієнта тип відпочинку ми підбираємо індивідуально, тобто це може бути як санаторій, так і вілла, готель тощо. Все залежить від потреб туриста та ступеня складності лікування. Курорт ідеально підходить для всіх вікових категорій гостей, адже тут безліч розваг для дітей та дорослих.
– Рекомендована тривалість путівки — від 12 діб. Цінова політика Трускавця дуже гнучка, вартість коливається від 200 гривень на добу на людину, і до 1500-2000 гривень (елітні санаторії «Ріксос», «Женева», «Міротель»), а для найвимогливих клієтнів та молодят маємо VIP-пропозиції. 
 
«Тур-Галичина» не лише бронює путівки, а й забезпечує вчасний трансфер, консультації та інформаційну підтримку клієнтів. Окрім того, туроператор запевняє, що з ними клієнти не переплачують ні копійки, адже вони працюють за цінами санаторіїв.
Тур вихідного дня

Якщо ж влітку з якихось причин відпустка вам «не світить» але вас не полишає стійке бажання розвіятися, гріх не скористатися можливістю поїхати в тур вихідного дня. Наприклад 3-денна поїздка до Яремче (маршрут Яремче – Буковель – Горгани – г. Говерла) вартуватиме від 380 до 450 гривень – без урахування вартості деяких екскурсій. Ще один карпатський маршрут Манява – Яремче – хребет «Полумистий» – с. Микуличин – Буковель коштує біля 400 гривень. Подорож у славнозвісну Долину Нарцисів з великою кількістю паралельних екскурсій по цікавих місцях коштуватиме близько 500 гривень. 

Мандрівка до географічного центру Європи за маршрутом Джуринський водоспад – Яремче – Буковель – Рахів – Берегово – Мукачево – Синевир – Шипіт обійдеться у 600 гривень. Одноденна поїздка до Умані в дендропарк «Софіївка» коштує 200 – 250 гривень. Також одноденний тур замками Львівщини обійдеться в 200 гривень. Це лише невеликий перелік того, що насправді пропонують рівненські туристичні агентства. Найвибагливіший відпочивальник, поцікавившись пропозиціями декількох агентств, обов’язково знайде щось цікаве саме для себе. 

Якщо для подібного туру ви маєте не 3, а хоча б 4-5 вільних днів  і трохи більше коштів, зверніть увагу на міжнародні, в більшості випадків, автобусні тури. Наприклад, 4 насичених дні по маршруту Егер – Відень – Венеція вартуватимуть 350 євро або ж 3700 гривень. Від 135 євро (близько 1500 гривень) вартуватиме тур вихідного дня (3 доби) до Угорщини. Поїздка до Ізраїлю на 4 дні обійдеться у 365 доларів або ж у 3000 гривень, а стільки ж часу під час вікенду у Європі у Кракові та Празі збіднять вас на 150 євро чи 1600 гривень. Так само, як і в турах по Україні, туристичні агентства можуть запропонувати безліч маршрутів, далеких і близьких, дешевих і дорогих на будь-який смак.
Відпочиваємо… вдома

Хочете вірте, хочете ні, але відмінно відпочити можна й в межах рідних волинських та поліських земель. Нині існуючі туристичні маршрути пропонують декілька тематичних напрямків: історичні, культурологічні, сакральні, екологічні, активні. Шанувальники історії можуть відвідати з екскурсіями багато історичних об’єктів, поселень, замків, музеїв тощо. 

Наприклад, портал «Волинь туристична» пропонує пройтися «Стежками козацьких ватажків» (Вишнівець – Острог– Луцьк-Уляники – Ружин), відвідати маршрути «Героїка Хмельниччини» (Збараж – Кременець – Семидуби – Дубно – Пляшева), «Гостина по-старослов’янськи» (Рівне – Пересопниця – Млинів – Хрінники – Зимне), «Княжа Волинь. Край князів Острозьких» (Дубно – Острог – Межиріцький монастир – Старозаславський замок – замок князів Острозьких у Старокостянтинові) та інші. 

Якщо ж вам більш цікава культура, обов’язково зверніть увагу на маршрут «Давня книга Великої Волині» (Острог – Дермань – Рохманів – Кременець – Почаїв – Луцьк – Четвертня) та «Волинські шляхи Пересопницького Євангелія» (Ізяслав – Пересопниця – Клевань – Новоград-Волинський). Інші маршрути пропонують  дослідити історію євреїв на Волині (Дубно – Острог – Клевань – Корець – Великі Межирічі – Млинів – Рівне), проїхатися історичними шляхами поляків (Рівне – Клевань (Рівненська область) – Олика (Волинська область) – Дубно (Рівненська область) – Кременець (Тернопільська область) – Збараж (Тернопільська область) – Кам’янець-Подільський (Хмельницька область) чи взяти участь в літературно-туристичній мандрівці присвяченій поетесі Лесі Українці (Новоград-Волинський – Рівне – Луцьк – Колодяжне). 

Шанувальники активного відпочинку однозначно зрадіють таким маршрутам як «Сплав по річці Горинь» (c.Козлин– с.Хотин), «Сплав по річці Случ» (c.Курчиця-смт.Соснове), чотириденному походу «Озерні дива Полісся» (зуп. Воронки – с.Воронки – оз.Воронки – оз. Запрудське (Чорне) – с.Бишляк – оз. Островатське – міст р.Стир –.с.Млинок – оз. Освицьке – с.Борове. – оз.Любенське – оз.Біле.) та пятиденному «Край води і каменю» (смт. Соснове – с.Маринин – с.Більчаки – с. Губків –с.Мочулянка – р.Видринка – с.Вілля – смт.Соснове).

Вартість вищеперелічених та багатьох інших маршрутів і їхній детальний опис можна дізнатися за контактними телефонами, вказаними на інтернет-порталі для туристів «Волинь туристична». Також туристам на замітку: топ-10 туристичних об’єктів портал називає Замок Любарта, Музей бурштину, Кременець-Почаїв, Берестечко, Музей Л. Українки, Острозький замок, Шацькі озера, Зимненський монастир, Дубенський замок та Пересопницю.

Ще декілька цікавих маршрутів пропонує портал «Рівненщина туристична». Наприклад, маршрут «Сім чудес Рівненщини» (вузькоколійна залізниця «Антонівка-Зарічне» (Володимирецький-Зарічненський райони),  тараканівський форт (Дубенський район)  заповідник «Поле Берестецької битви» (с.Пляшева Радивилівського району)  історико-культурний комплекс м.Остріг,  замок князів Любомирських (м.Дубно),  свято-Троїцький жіночий монастир (м.Корець),  свято-Троїцький чоловічий монастир (с.Межиріч Острозького району). 

Також портал пропонує ряд «кольорових »маршрутів із зазначенням контактних номерів де можна зупинитися для ночівлі – тут і мотелі, і садиби. До прикладу, «Синій маршрут» – це подорож довжиною 124 кілометрів, такими місцями як м.Рівне – м.Костопіль – с.Базальтове – с. Малий Стидин – с.Вел. Стидин – с. Великий Мидськ –с. Жобрин – смт. Клевань – с.Суськ – с.Городок – м.Рівне. «Червоний маршрут» довжиною 179 кілометрів пролягає через м.Рівне – с.Дорогобуж – смт. Гоща – с. Синів – с.Витків – с.Красносілля – с.Липки – с. Вел.Межирічі – с. Маринин – с. Більчаки – с.Губків – м. Березне – м.Рівне. Що цікавого на кожному місці зупинки детально описано на «Рівненщині туристичній». 

На жаль, пропозиція відпочинку від туристичних агентств на Рівненщині та Волині, які, як правило, забезпечують проїзд учасникам, невелика. Хоча цікавих маршрутів існує більш ніж достатньо. Це означає, що у більшості випадків для такої подорожі потрібно мати власний транспорт або ж скористатися послугами перевізника. Якщо це не проблема, ніколи не пізно зайнятися зеленим туризмом і почати пізнавати рідний край.
Дитячі табори

Ну і, насамкінець, про відпочинок для найменших. Якщо хочете врятувати свою дитину від нудного міського життя на канікулах, зверніть увагу на дитячі табори. 

Зокрема, директор Рівненської міської виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Василь Музичук розповів, що в межах Рівненської області функціонує 11 повноцінних оздоровчих таборів. 

– Зокрема, цього року фінансування дозволяє нашому Фонду оздоровити 2 350 дітей. Якщо офіційно працевлаштовані батьки хочуть відправити до табору свою малечу, ми можемо профінансувати частину вартості путівки – близько 40 відсотків, – розповідає Василь Музичук. – Все інше оплачує або профсоюз, або підприємство, на якому працюють батьки, або ж сама сім’я. Поїхати до оздоровчого табору можуть діти від 7 до 18 років на термін від 14 до 21 дня. Залежно від табору і тривалості перебування, ціни в середньому коливаються від 1800 до 2200 гривень. Ми покриваємо вартість харчування та медичне страхування дітей.

Замість епілогу
Отож, як ми бачимо, цього року кожен може обрати собі відпочинок на будь-який смак на гаманець. Представники місцевих туристичних агентств кажуть, що з кожним роком зростає не лише вартість відпочинку, а й кількість бажаючих скористатися їхніми послугами. Для того, аби вартість відпочинку була дешевшою, рекомендують бронювати путівки не за два тижні до поїздки, а за кілька місяців. В такому разі вони будуть дешевші до 30 відсотків. Якщо говорити про тенденції, то цього року по популярності Туреччину обігнала Болгарія. Оскільки  турки підняли  ціни, а рівень відпочинку в обох країнах майже не відрізняється. Щодо українського півдня, вартість путівок також дещо зросла. Хоча, в агентствах кажуть, що невелике зростання цін відбувається щороку. Як би там не було, гарний літній відпочинок вартує будь-яких заощаджень,  чи не так? Приємного вам відпочинку!

Довідка:
Україну щороку відвідують 25 мільйонів туристів з-за кордону. Також понад 20 мільйонів українців щороку відпочивають за кордоном. Найбільш відвідуваними українськими туристами країнами в 2011 році стали: Туреччина, Росія, Єгипет, Польща, Румунія, Об'єднані Арабські Емірати, Греція, Німеччина, Ізраїль та Чехія.
 
У свою чергу, іноземні туристи в 2011 році приїжджали в Україну найчастіше з Росії, Польщі, Білорусі, Німеччини, США, Італії, Румунії, Туреччини, Великобританії та Ізраїлю.
 
Цього року Асоціація лідерів турбізнесу (АЛТУ) прогнозує збільшення кількості туристів в Україні на 30-40 відсотків у зв'язку з проведенням чемпіонату Європи з футболу в 2012 році.

1 коментарі:

Larisa Mylenko сказав...

Дивлюсь ціни то зараз https://elitatour.com.ua/bolgariya/ Болгарія не дуже вже й дорога

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"