середу, 11 липня 2012 р.

Підробіток для студентів: міфи і реальність


Покажіть мені того, хто не чекав літніх канікул! Правильно, таких людей просто не існує. Із настанням літа студенти отримали можливість спати досхочу, вільно розпоряджатися своїм часом. Але от дивина: кілька одноманітних тижнів швидко «приїдаються». Вже й спати до обіду не так цікаво, як раніше. І засиджуватися за комп’ютером до ночі набридло. Що ж робити?

Можна поїхати в село до бабусі. Покупатися в річці, подрімати в затінку чи навчитися доїти корівку. Або ж чкурнути на море чи до дитячого табору. Там і активний відпочинок, і оздоровитися можна. Щоправда, відпочинок увіллється в копійчину. Ну, а якщо цього літа ви зібралися не витрачати гроші, а заробляти, спробуємо зробити це разом. Щоб допомогти тим, хто зараз шукає підробіток, я вирішив перевтілитися у студента і знайти собі роботу на літо.

Відразу постало питання: з чого почати? Пригадалися газети з оголошеннями. Але перш ніж рушити до газетного кіоска, вирішив пошукати щастя в інтернеті на місцевих форумах і сайтах у розділах «робота». Як не як, для студента – це найближче.

Заходжу на молодіжний портал bazika.ua – улюблене місце рівненської молоді. У розділі «Робота/кар’єра» більшість тем починаються зі слів «Шукаю роботу…». Я – не один такий. Бачу пропозицію  роздачі листівок однієї з комп’ютерних фірм – 10 гривень за годину. Робота 2–4 години в день. Особливо не заробиш, але краще ніж нічого. Шукаю далі. Ще одна робота – адміністратор в інтернет-клубі. Оголошення трохи застаріле, але за вимогами (знання комп’ютера) підходить. Усі деталі – за телефоном. Дзвоню. Телефон не відповідає.

Переходжу на інший сайт – torg.rv.ua. У розділі «Робота» є пропозиції. Заковика в тім, що це або робота для конкретних фахівців, або постійна робота. Бачу оголошення з обнадійливими словами «досвід не обов’язковий». Посада – продавець-консультант у магазин побутової техніки. Зарплата, як для студента, захмарна – 2800 гривень. Потрібно пройти попереднє безкоштовне навчання.
Шукаю далі. Знаходжу ще одну вакансію продавця-консультанта, проте вже в зоомагазин. Обіцяють зарплату 85 гривень на день. Випробувальний термін – два тижні. 

Потім натрапляю на цікаву пропозицію: «Потрібні ловець собак і доглядач за собаками. Цікавлять люди, які люблять собак, не бояться їх, вміють знаходити з ними спільну мову». Телефоную, щоб розпитати деталі. Замість гудка лунає приємна французька мелодія. Слухавку чомусь не знімають. Це при тому, що телефоную через кілька годин після розміщення оголошення. 

Серед інших пропозицій – розклеювання оголошень у вільний час. Платять 100 гривень за 1000 штук. Також робота для дужих хлопців: «Підробіток: вантажити, розвантажувати, переносити». Телефоную. Кажуть, поки що працівники не потрібні, вже набрали, телефонуйте пізніше. А я ж так люблю вантажити… Знаходжу ще одну аналогічну пропозицію. Обіцяють 2000 гривень у місяць. Робота на складі пива. 

Доки оглядаю пропозиції, натрапляю на ще кілька вакансій розклеювача листівок і продавців-консультантів. Останнє як підробіток – не найтяжча робота. От тільки далеко не кожен погодиться взяти на роботу людину на 2-3 місяці. Хоча пробувати варто. 

Робота для кур’єра. «Потрібно розносити поліграфічну продукцію, рахунки у поштові скриньки. Не постійна зайнятість. Оплата залежно від кількості рознесеної продукції». Без коментарів. Пропозиція для тих, хто прагне суто чоловічої роботи: «Потрібні різноробочі віком від 20 років на заливку фундаменту. Оплата 100-120 гривень». Коротко і ясно. 

Серед інших пропозицій підробітку для людей без досвіду роботи – сортування поліетилену у Квасилові, робота з бляхою, підсобник на висотне будівництво, прибирання та благоустрій території в будинку за містом, роботи диспетчера, продавця у продовольчому магазині, робота на автомийці, вантажником, на роздачі листівок тощо. 

Ловлю себе на думці, що за годину знайшов півтора десятка вакансій, які підходять і хлопцям, і дівчатам. Пригадую слова знайомих, котрі нарікали на те, що влітку на канікулах ніде підзаробити грошенят. Вони або шукали не там, або прагнули директорської роботи. Але аж ніяк не такої, де заради копійчини треба попотіти. 

З інтернетом розібралися. Купую газету. У відповідному розділі всі вакансії розташовані за алфавітом. Доходжу до букви «Б» – бармени. Більшість пропозицій для людей з досвідом. Привертає увагу формулювання «Бармен, можливо, студенти на літо». Телефоную. Виявляється, кадрове агентство. Кажуть, приходьте, деталі при зустрічі. У тому, що я насправді журналіст, а не студент, не зізнаюся, чемно дякую й обіцяю подумати. Сказали, що оплата – за домовленістю. Приблизну суму, на жаль, не озвучили. 

Ще одна цікава вакансія – робота в Криму для різноробочих, сторожів і посудомийниць. Цікава тим, що теоретично можна і працювати, і відпочивати на морському узбережжі. Зарплати в середньому від 1000 до 4000 гривень плюс проживання і харчування. 

Чимало пропозицій для вантажників. Платять від 1700 до 2000 гривень у місяць.
Серед нефахових вакансій зацікавила робота кур’єра в Рівному. Одні обіцяють тимчасову зайнятість і оплату від 60 до 200 гривень у день. Інші беруть на зарплату від 1000 до 2500 гривень на місяць плюс компенсацію витрат на дорогу і мобільний зв'язок. 

Чималий попит і на офіціантів. Запрошують людей без досвіду роботи. В середньому платять 500–700 гривень у тиждень плюс чайові. Є робота для підсобників на будівництво – 100–120 гривень на день,  а також для посудомийниць – 50–100 гривень за день (вечір). А якщо з вас не впаде корона, можете спробувати попрацювати прибиральницею/ком – платять від 950 до 2000 гривень у місяць. 

Чималий попит на продавців. Деякі з вакансій мають приписку «Можна без досвіду роботи». З них, скажімо, продавцеві морозива платять від 70 гривень у день. Продавець на бакалію та охолоджені товари – 1200 гривень у місяць. Продавець на гуртовню та в магазин дитячого одягу – 2000 гривень. 

У середньому чотиригодинна робота на день світить тим, хто роздаватиме листівки. Платять у середньому 8–12 гривень за годину. Робота має модну назву «промоутер». Фасувальникам на різних підприємствах платять від 70 до 150 гривень на день. Нагадаю, всі згадані вакансії в оголошенні містили приписку «без досвіду роботи» або «для студентів на літо».

І насамкінець: у місті діє кілька десятків кадрових агенцій, які є  потужним джерелом вакансій. У тому числі для тих, хто шукає підробіток на літо. Отож, перефразовуючи відому приказку, можна сказати: той, хто шукає підробіток на літо, обов’язково його знайде. А хто чекає, що вакансії самі прийдуть, і надалі говоритиме про відсутність роботи.

5 коментарі:

Анонім сказав...

ліниві облизні (((((

Анонім сказав...

Все правильньно! Я сам так само робив, і за півроку я нашов роботу, яка мене повністю задовільняє!!!

banshidevil сказав...

щодо "Покажіть мені того, хто не чекав літніх канікул! Правильно, таких людей просто не існує."
існують, я одна із них)
літо для мене... це 3 місяці, а коли і більше, пекла)
а щодо роботи то ти правий, якщо є бажання знайти якийсь заробіток дуже легко)

Анонім сказав...

А стажировка оплачується? Чи 2 тижні пахаєш на халяву, а потім тебе виганяють і такого ж халявного найманця знову на 2 тижні беруть?

У мене різниця в зарплаті між 3 місяцями стажировки (випробовувального терміну) і нормального працевлаштування, складала лише 5 відсотків.

В дружини перший місяць роботі в магазині оплачувався 7,25 за годину (мінімалка), а потім 8.
Тут безкоштовної стажировки не існує. Ну хіба що сам будеш проситися заради досвіду. Але це вже на серйозну офісну роботу.

Анонім сказав...

Цікаво, що і в неті, і в газетах пропозиції викладають агенства, а за свої послуги хочуть 30 відсотків від зп, а деяким треба спочатку заплатити (375 грн+10грн за направлення).

Так що агенства це не вихід, а напряму з роботодавцем спілкуватись на рахунок роботи майже неможливо.

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"