четвер, 9 серпня 2012 р.

Як міліціянти забули "МАФію" перевірити

У Рівному понад сто тимчасових споруд, до яких належать кіоски, павільйони та інші малі архітектурні форми (МАФи), розташовані незаконно – без необхідних дозволів і документації. Півроку тому міська рада передала список цих об’єктів рівненським правоохоронцям, щоб ті провели перевірки та навели лад. Проте в декларований законом місячний термін рівненські міліціянти відповіді за результатами перевірок не дали. І всі про цю проблему немовби забули. А коли автор цих рядків все-таки спробував з’ясувати що там і як робиться, мене почали «футболити» з одної установи в іншу.

Спочатку звернувся до міського управління торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення. Була інформація, що саме цьому управлінню міський голова Володимир Хомко доручив скласти перелік незаконно розміщених тимчасових споруд і передати до міського відділу міліції. Начальник управління Ігор Остапенко повідомив, що цю інформацію підзвітна йому установа передала в управління містобудування та архітектури.

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Рівненського міськвиконкому Віктор Вівсянник підтвердив цей факт.

– У Рівному є майже 250 тимчасових споруд для зайняття підприємницькою діяльністю. Кіоски, павільйони, бочки з квасом, холодильники з морозом тощо, – розповів Віктор Вівсянник. – Майже половина таких споруд розташовується незаконно. Перелік та місцезнаходження цих об’єктів ми передали правоохоронним органам. Міліціонери мали розібратися, чому ці об’єкти діють і надати результати перевірок.

Звертаюся до міського відділу міліції. Там повідомляють, що не можуть знайти матеріали цієї справи. Просять назвати дату і номер вхідного листа, коли їх передали. Мовляв, щодня до міськвідділу передають десятки різних справ, тому знайти потрібну без точної інформації дуже важко.

Знову звертаюся до управління містобудування і архітектури. Кілька днів пошуків результату не дають. Там висловлюють думку, що, можливо, лист міліціянтам направляли не вони, а він пішов до адресата з канцелярії міської ради.

Телефоную до міськвідділу міліції і пропоную альтернативу: нехай головний міліціонер міста Петро Єзгор особисто прокоментує, що дала вищезгадана перевірка. Справа ж бо достатньо помітна і важлива для міста. Отримую відповідь, що очільник не може цього прокоментувати, оскільки не пам’ятає подробиць.

Згодом у справі з’являється новий гравець – ДАІ. Зі слів Юлії Кривульської з міського відділу міліції, саме там проводили перевірку тимчасових об’єктів. Дивуюся, причому тут ДАІ і прошу надати матеріали з перевірки. Інформацію надсилають електронною поштою. Такий зміст (дослівно):

«З початку року працівники ВДАІ Рівненського МВ УМВС, в межах своєї компетенції, провели перевірку додержання вимог чинного законодавства суб’єктами господарювання, на предмет законності розміщення на території Рівного малих архітектурних форм.

Проведеним обстеженням торгових кіосків, розташованих на вулично-дорожній мережі Рівного, виявлено, що кіоски встановлені без відповідного погодження з Державтоінспекцією. Це означає, що відділення ДАІ Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області не надавало дозволи, висновки, погодження на розміщення вказаних об’єктів, у тому числі на розміщення автофургонів.

Винних осіб було притягнено до відповідальності за частиною 2 статті 140 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення правил, норм і стандартів при утриманні автомобільних доріг і вулиць, невжиття заходів щодо своєчасної заборони або обмеження руху чи позначення на автомобільних дорогах і вулицях місць провадження робіт).
В ході проведеної перевірки було виявлено, що в наявності лише паспорти прив’язки розміщення нестаціонарної МАФ «Рівненський архітектурно-будівельний нагляд», інші документи правоохоронцям надано не було.

Про результати проведених перевірок повідомлено прокуратуру Рівного».

Про що тут написано – мало зрозуміло: ні конкретики, ні цифр. Телефоную знову до міськвідділу, прошу уточнити кількість суб’єктів підприємницької діяльності, які встановили малі архітектурні форми з порушеннями, і на яку загальну суму вони були оштрафовані. Запитую, чи були надані порушникам приписи (вимоги) щодо усунення порушень у конкретний термін та чи мали місце вимоги щодо приведення дозвільної документації в порядок. А також, чи були ліквідовані малі архітектурні форми, що розміщені на території Рівного без дозвільних та інших супровідних документів.

А ще цікавлюсь, коли матеріали перевірок були надані до прокуратури. Дублюю ці запитання на електронну пошту, з якої отримав відповідь про перевірку, здійснювану даівцями.

Паралельно телефоную до сектора зв’язків з громадськістю управління ДАІ, прошу сприяння в отриманні чіткої інформації. Направляють до старшого інспектора відділення ДАІ Рівненського МВ УМВС України в Рівненській області Миколи Карпюка. Пан Карпюк розповів, що даівці справді проводили перевірку тимчасових об’єктів. Але зробили вони це у січні цього року на прохання прокуратури. Було перевірено лише 14 малих архітектурних форм. На два об’єкти склали протоколи за відсутність дозволів і погоджень із ДАІ, інші 12 не надали документацію – перевіряючі не застали власників споруд, а повторно для перевірок не приходили. Результати цієї перевірки даівці передали до прокуратури.

Виходить, що процитована вище відповідь міськвідділу міліції стосувалася не нашого переліку незаконно розташованих малих архітектурних форм, а тих декількох, які перевірили на прохання прокуратури півроку тому. А яка ж тоді доля цього списка? Чому міліціонери ведуть себе так, ніби його не існує?

Напрошувалося декілька припущень. Або цей перелік з невідомих причин до міськвідділу міліції не дійшов, або з іще більш загадкових причин правоохоронці навмисне приховують результати перевірок. А чи перевіряли тимчасові споруди взагалі?

Під час збору інформації для цього розслідування з анонімного джерела стала відома ще одна пікантна інформація. Про те, що рівненська міліція тимчасові споруди в Рівному взяла під своє крило. За місяць такого «кришування» власники малих архітектурних форм платять двісті доларів, і їх ніхто не чіпає. За відсутністю доказів – це лише чутки. Але ці чутки мають достатню суспільну вагу, щоб говорити про них публічно.

І щоб розставити всі крапки над «і», автор цих рядків почав знову добиватися зустрічі з начальником Рівненського міськвідділу міліції Петром Єзгором. Та ось біда, очільник міліціонерів відчалив у відпустку. Відтак, я зателефонував до сектора зв’язків з громадськістю УМВС України в Рівненській області. Виклавши усі запитання письмово, попрохав надати на них компетентну відповідь. Начальник СЗГ УМВС Тамара Лисенко пообіцяла особисто поспілкуватися із паном Єзгором і отримати від нього відповіді, як-то кажуть, з перших уст. Як відповідь я очікував чого завгодно, але тільки не цього:

– Єзгор сказав, що міськвідділ міліції ніякого списка із переліком тимчасових споруд не отримував. Виключно ті декілька, які перевіряли ДАІ взимку, – повідомила в телефонній розмові Тамара Лисенко.

Зі слів головного міліціонера міста виходить, що управління містобудування та архітектури цього списка в міліцію не передавало. Залишилося перевірити вищезгадане припущення, що міліціонерам його передала канцелярія Рівнеради. Звернулися до керуючого справами Рівненського міськвиконкому Святослава Власюка. І тут перелік об’єктів тимчасових споруд, в існуванні якого вже почав сумніватися навіть автор цих рядків, таки знайшовся!

У переліку – 87 об’єктів, терміни дозволу на розміщення або договори оренди земельної ділянки на яких вони стоять, уже закінчилися. Окрім них у списку ще 13 тимчасових споруд, які розміщені на території Рівного без жодних дозвільних документів. У листі зазначений повних перелік усіх цих об’єктів. Він адресований на ім’я начальника рівненської міліції Петра Єзгора. З-поміж іншого, за підписом міського голови Рівного Володимира Хомка, у листі зазначено: «Просимо вжити заходи до власників торгових кіосків, які функціонують без відповідного дозволу, відповідно до повноважень органів правопорядку».

Автор цих рядків продемонстрував Тамарі Лисенко копію цього листа, як доказ, що він існує і що перелік цих тимчасових об’єктів справді був переданий до міськвідділу міліції. Та попрохав надати офіційне пояснення з уст керівництва міського відділу міліції, чому не було проведено слідчих дій за фактами, вказаними в листі. Відповідь отримав наступного змісту:

– Незручна ситуація вийшла: цей лист справді знайшовся у міськвідділі міліції. Коли півроку тому його отримали з міськвиконкому, було призначено відповідальних за проведення цих перевірок. Але так сталося, що правоохоронців, котрі мали провести рейди за вказаними адресами, перевели на роботу до Хмельницької, Львівської та Закарпатської областей. Відповідно, це питання на контролі не втримали, нових людей не призначили і про перевірку забули. Але тепер, після наданої вами копії листа, у міськвідділі зібрали оперативний штаб, призначили відповідальних та сформували спільну робочу групу за участі МВС, УБЕЗ та ДАІ.

– Також ми зробити запит до міськвиконкому, щоб продублювали список адрес тимчасових споруд, які потрібно перевірити. Про результати цих перевірок повідомлю вас особисто, – пообіцяла Тамара Лисенко.

Замість епілогу

Над збором інформації для цього розслідування автор працював більш як місяць. Як виявилося, зусилля варті витраченого часу. А право робити висновки залишимо читачеві.

6 коментарі:

Анонім сказав...

Оце справді круто! Дядько, так тримати!

Axiom сказав...

Дуже круто! Шкода, що таких журналістів в Рівному мало. Дядько, тримай питання на контролі.

Ден сказав...

Молодець!

Анонім сказав...

Респект! Є таки справедливість!
Висновки? Та тут стаття все сказала, точніше її автор. А взагалі: дякуємо!

Цікавий сказав...

Дуже круто... А було б ше круче, якби дядько написав про те, шо на сьогоднішній отримати законно дозвіл на маф у Рівному НЕМОЖЛИВО! Тому і ставлять їх незакнно. МАФІЯ справді існує, тільки не там її шукають....

дядько пол сказав...

уж фактично розроблений новий порядок встановлення мафів у місті, я слідкую за ціэю темою. спрощений порядок мають винести на затвердження навесні на сесію міськради

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"