четвер, 25 жовтня 2012 р.

Міліція проти МАФії: початок є, кінця не видно

Уже більш як два місяці минуло з того часу, як автор цих рядків провів розслідування щодо незаконно встановлених малих архітектурних форм (МАФів) на території Рівного. Тоді я виявив, що правоохоронні органи, отримавши перелік адрес тимчасових споруд-порушників, «забули» їх перевірити. Після публікації розслідування правоохоронці урочисто пообіцяли взятися за цю справу. Відтак, витримавши паузу в два місяці, я знову звернувся до міліції з проханням відзвітувати громадськості, чи були здійснені перевірки тимчасових споруд за вказаними адресами та які їх результати.

Начальник СЗГ УМВС України в Рівненській області Тамара Лисенко надала копії декількох документів, які засвідчують той факт, що рух у цій справі справді відбувся.

Зокрема, в одному з них Рівненський міськвідділ міліції звертається до управління містобудування та архітектури з офіційним листом, у якому просить «створити комісію з числа працівників управління та інших відомств з метою обстеження 13 малих архітектурних форм, самостійно встановлених на території м. Рівне».
 Це, звісно, прекрасно, але як же ті 87, терміни дозволу на розміщення або договори оренди земельної ділянки яких давно закінчилися?

Ще один документ підписаний оперуповноваженим Державної служби боротьби з економічною злочинністю міськвідділу міліції Олександром Кузьмичем. У ньому міліціонер звітує про те, що перевірки 13 МАФів розпочато. Зокрема, виявлено, що деяких із них за вказаними адресами нема.
 Що ж це за споруди такі, що зникають зі списку перед перевіркою? Яка доля тих, що не зникли? Порушення усунуті? Винні оштрафовані? А як там 87 об’єктів? Що вдалося з’ясувати правоохоронцям за два місяці? Із цими питаннями автор звернувся безпосередньо до Олександра Кузьмича.

Той повідомив, що зниклі МАФи – це сім кіосків на колесах, що продавали хліб. Під час здійснення перевірки за вказаними адресами їх не виявилося. Щодо інших шести, то на власника одного з них уже складено протокол. Він належить чоловікові, котрий ремонтує взуття. Олександр Кузьмич повідомив, що, за словами власника тимчасової споруди, узаконювати цей кіоск йому не вигідно. Оскільки той дає прибуток близько 700 гривень за місяць, тобто близько 8-9 тисяч гривень на рік. А оренда земельної ділянки коштує близько третини цієї суми. Ще декілька споруд виявилися такими, що не здійснюють економічної діяльності, простіше кажучи, закритими.

Майже два місяці забрала в міліціонерів перевірка шести малих архітектурних форм. Скільки ж часу вони перевірятимуть інші 87?

– Ви зрозумійте правильно, окрім цих перевірок у нас є ще багато іншої роботи. Ось закінчимо паперову тяганину із цими, візьмемося за ті 87. Якби ми займалися виключно цим питанням, то, можливо, до кінця року встигли б перевірити всі, – надав невтішні прогнози Олександр Кузьмич, перелічуючи автору цих рядків, чим ще займається в рамках виконання службових обов’язків.

За його словами, тимчасові споруди на вулицях Крушельницької, Кн. Острозького, Відінській («Колосок») та в парку Молоді (біля обласної бібліотеки) закриті. На МАФ, що в провулку Парковому, складено протокол за статтею 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Щодо тимчасової споруди на вул. Шевченка, то її власника встановлюють.
Також Олександр Кузьмич відверто розповів, що перевірка шести МАФів зайняла два місяці, оскільки місяць він був у відпустці. Також міліціонер зізнався, що немає досвіду судового розгляду протоколів, які стосуються МАФів.

– Розглянуть у суді перший протокол, буду рухатися в цьому напрямку далі. Обіцяю, що перевіримо всі МАФи, просто це справа копітка, за три дні цього не зробиш. Та й палка тут, як кажуть, з двома кінцями, бо поки що процедура знесення тимчасових споруд не прописана, – каже Олександр Кузьмич. – Але, як би там не було, порядок у місті наведемо.

Коли автор цих рядків поцікавився думкою правоохоронця щодо чуток про те, що власники малих архітектурних форм нібито купують недоторканість у міліціонерів, сплачуючи їм за це по 200 доларів на місяць, той неабияк здивувався.

– Чесно кажучи, вперше про це чую. Якщо і платять, то точно не міліції. От, наприклад, як власник взуттєвого кіоску може дати зарплату працівникам, та ще й комусь «на лапу» 200 доларів? Це нонсенс, – запевнив Олександр Кузьмич.

Після розмови з міліціонером я завітав до декількох МАФів із тих 87-ми. Проте в жодному з них конструктивної розмови не вийшло. У чотирьох сиділи наймані працівники, які про порушення нічого не знають. На запитання «Як зв’язатися із власником?» відповідали: «А що ви хочете?», «Я не знаю, чи можна давати номер», «Залиште свій номер мобільного», «Я не знаю, коли він прийде» і т.д.

Зважаючи на це, а також на той факт, що тема незаконних малих архітектурних форм у Рівному ще не вичерпала себе і це – далеко не останній допис, автор цих рядків закликає власників МАФів: якщо вам є про що розповісти (можна на правах анонімності), поділіться інформацією за номером 0(362) 63-33-66 або електронною поштою на адресу polwest@yahoo.com
Далі буде…

Також читайте: Як міліціянти забули "МАФію" перевірити

1 коментарі:

Цікавий сказав...

Дуже круто... А було б ше круче, якби дядько написав про те, шо на сьогоднішній день отримати законно дозвіл на розміщення маф у Рівному НЕМОЖЛИВО! Тому і стоять вони незакнно. МАФІЯ справді існує, тільки не там її шукають....

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"