середу, 26 серпня 2009 р.

ЯК РІВНЯНИ НА ХОРТИЦЮ ЇЗДИЛИ

Кажуть, з віками загубився козацький дух українського народу, і в крові молодечій немає тої жаги до свободи, яка була притаманна козакам. Спростували це твердження півтори тисячі молодих людей з усієї України, які зібралися на козацькій землі – острові Хортиця, аби разом відсвяткувати День незалежності. Серед них був і автор цих рядків.
Рівненська делегація у складі 80 чоловік була чи не найбільшою серед заїжджих, та й приїхали ми чи не найперші, іще 22 серпня, увечері. Випередили нас лише хмельничани…
Територія, на якій розгорнувся табір, знаходилася у заповіднику поблизу «Кінного театру» (одне із визначних місць на Хортиці, де туристам показують вистави на конях,- авт.).

Як і годиться у подібних місцях, за житло послугували палатки. Величезна галявина, на якій розбилося палаткове містечко, була поділена на умовні квадрати, у яких розташовувалася кожна область. Прикметно, що розміщувалися делегації незвично. Наприклад, Львівська область була по сусідству з Донецькою. Це, за задумом організаторів (Народна Самооборона) є моделлю ідеальної країни, без конфліктів і непорозумінь. І справді, рівненська молодь за ці дні здружилася з одеситами, чернігівчанами, а найбільше із кіровоградцями.


Першим офіційним днем перебування на острові стало 23 серпня, День українського прапора. Зранку мешканці табору пліч-о-пліч підняли його на флакштоці та гуртом заспівали український гімн. Сподобалося те, що більшість представників російськомовних регіонів, почувши впевнену українську намагалися спілкуватися саме державною мовою. Кожна область привезла із собою якісь самодіяльні номери. Тобто упродовж дня мешканці табору аплодували один одному, бо одні співали, інші здійснювали показові виступи із бойових мистецтв, хореографічні номери тощо.

Рівняни привезли із собою Школу бойового гопака, що найдужче сподобалася тернопільським дівчатам. Та реп-гурт «Фатал Еррор», із яких розпочався концерт українських зірок наступного дня, 24 серпня.

Власне, таборяни мали достатньо вільного часу, який могли використати як завгодно. Скажімо, частину рівнян можна було побачити у таборі лише вранці й увечері, весь інший час вони проводили на дніпровському пляжі, що знаходився у семисот метрах.

Автор цих рядків пожертвував симпатичною засмагою заради того, аби відвідати музей Запорізької Січі, що знаходиться на острові. У ньому зібрані найрізноманітніші зразки козацької зброї, в тому числі і воєнне оснащення із козацьких чайок. Також в музеї знаходиться… стовбур старезного дуба, вік якого - понад 5 тисяч років! Під час відвідин одна з рівнянок захотіла сфотографуватися із козацькою гарматою, перелізла через ланцюжок, який відділяв її від відвідувачів храму козацької історії. За мить на увесь музей «заверещала» сигналізація, яка дуже налякала кількадесят німецьких туристів. Останні одразу ж збилися до купи і почали стурбовано оглядатися навколо о_О. Щоправда, все обійшлося, ніхто на нас не нагримав і не оштрафував. Мабуть, у них це не вперше.

Окрім музею, пощастило побувати на знімальному майданчику нещодавно презентованого фільму «Тарас Бульба». Його знімали на Хортиці, для цього побудували муляж Запорізької Січі з акуратними хатинками під солом’яними стріхами, величезною загорожею та симпатичною дерев’яною церквою посередині.

Вартість входу і в музей, і на Січ порівняно не висока – 6 гривень. Місцеві розповідали, що знімальна група також привезла із собою декілька буйволів та овечок, проте після зйомок відмовилися забирати їх. Мовляв, нехай залишаються. Таким чином, нині по Хортиці тиняються великі рогаті істоти та кучеряві вівці. До речі, вівці залюбки підбігали до людей і фотографувалися з ними. Це неодмінно щоразу викликало посмішку. Звісно, чи не кожен відвідав «Кінний театр», де актори, перевдягнені у справжнісіньких козаків, показували трюки на конях, випробовували козацьку зброю та смішили глядачів дотепними жартами.

Наприклад, у веселій манері збивали гілля дерев із рук добровольців, а згодом поїли останніх самогоном за давнім козацьким звичаєм – ставлячи кухля на шаблюку.

Харчувалися таборяни також незвично – працювала польова кухня, якою заправляли солдати. Саме для цього вони розбили свій невеликий табір поряд із нашим. Серед солдат зустрів екс-рівнянина, якого доля закинула до Запоріжжя. Той буквально засипав питаннями про рідні краї і був дуже щасливий побачити земляків.

Таким чином, два дні перебування на острові Хортиця пройшли дуже швидко. День незалежності закінчився концертом українських зірок - гуртів «Мандри» та «Хвилю Тримай», співачок Лесі Горової та Марічки Бурмаки. Одразу по тому рівняни знялися з табору і завантажилися до автобусів. А вже за 20 годин були в рідному Рівному. Переповнені враженнями та горді з того, що ми – українці!

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"