неділю, 6 вересня 2009 р.

ОЦІНКИ ПЕРЕВІРЯЮТЬ В ІНТЕРНЕТІ

Випередила на крок більшість освітніх закладів Гощанська районна гімназія. Від початку нового семестру її керівництво знайшло альтернативу звичайним щоденникам.
Про те, як прижилися електронні щоденники та як їх сприйняли учні й учителі, кореспондент тижневика розпитував директора гімназії Валерія Скоцика.


- Вперше про електроні щоденники почув у Естонії, яку відвідав із робочою поїздкою, - повідав пан Валерій. – Та програма, яку ми використовуємо, розроблялася в Росії як електронний щоденник протягом семи років. Нинішній адаптований до України варіант можна застосовувати в школах. Для цього ми створили єдину внутрішньогімназійну корпоративну мережу із 33 комп`ютерів, що знаходяться в кабінетах та класах. Встановили власний сервер, отримали IP-адресу й особисте доменне ім’я і працюємо на сучасному рівні. Наступного навчального року встановимо ліцензійну програму «Net Школа» Україна.

Серед переваг нової системи Валерій Скоцик називає зручність для керівництва школи й економію паперу.

- Нова система - великий „плюс” для батьків, які зможуть належним чином контролювати успішність та поведінку свого чада. Так, багато хто з батьків наших учнів знаходиться на заробітках, тож навіть там вони можуть перевіряти оцінки своїх школяриків. Батьки отримують доступ до оцінок лише своєї дитини за допомогою пароля.

Крім того, у програмі є такі функції як чат, форум і дошка оголошень для педагогічного колективу, також ми плануємо видавати електронну газету.

В Україні аналогів таких щоденників, за словами директора гімназії, не так і багато.
- Дубровицький ліцей використовує схожий софт, подібною програмою послуговувались Володимирецький колегіум та Здолбунівська гімназія, - розповів Валерій Євстафійович. – Хто не має можливості заглянути у свій щоденник, може зробити це у гімназії. Щодо батьків, то багато хто з них має доступ до Інтернету на роботі.

Електронні щоденники вартують набагато дорожче, ніж паперові. Проте Валерій Скоцик вважає, що паперовим щоденникам недовго залишилося:

— У функціональності їх навіть порівнювати не варто. Нині батьки, окрім оцінок, можуть бачити зауваження, повідомлення класного керівника чи подяку, висловлені їхній дитині. Думаю, з часом обов’язково перейдемо на електронні щоденники. Щодо вартості програми, то вона обійшлася нам у 300 тисяч гривень.

Електронний щоденник є комп’ютерною програмою. Як відомо, на кожен софт є свій хакер, здатний зламати захист і змінити оцінки.

- Якщо зламують захист Пентагону, то і цю програму можна, - посміхнувся Валерій Скоцик. - Але ми робимо архіви усіх записів. Найвищий ступінь доступу мають лише директор та адміністратор. До всього, програма захищена від перепадів електроенергії. І ще одне: оцінку, виставлену в журнал, не можна виправити ніяк.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"