середу, 2 грудня 2009 р.

ЯК ЗДОБУТИ АВТО ЗА 5 ГРИВЕНЬ, або Куди дивляться охоронці автостоянок?

Залишаючи автомобіль на стоянці, я хочу бути впевнений, що, повернувшись, побачу його там, де залишив. Реальність цілком логічного бажання кожного водія, який платить гроші за те, аби приглянули за його «тачкою», доводиться брати під сумнів. Адже виявилося, що чи не будь-яке авто можна вигнати зі стоянки... давши на «лапу» охоронцю.

Працівники Державтоінспекції Рівного перевірили, чи безпечно залишати автомобіль на стоянці та наскільки легко викрасти звідти чужий транспортний засіб. Водій залишав свій автомобіль на паркінгу попереджуючи охоронця, що забере через 2-3 години. Аби той приглянув за автівкою, давали певну суму грошей. На більшості з перевірених стоянок охоронець навіть не записував автомобіль у реєстраційну книгу. Через годину вже зовсім інша людина заходила на територію автостоянки і безперешкодно виїжджала з неї на тому ж авто. При цьому не показуючи охоронцеві жодних документів на право керування цим авто, і не розписавшись у журналі збереження та виїзду транспортних засобів із території стоянки (як же це зробиш, якщо відомості про автомобіль при його паркуванні не вносилися). От і виходить - поставив авто, а потім шукай вітру в полі.

Безпосередній учасник експерименту, інспектор СЗГ УДАІ УМВС України в Рівненській області Руслан Панасюк розповів журналістові «ЛЗ», що під час перевірки обійшли три стоянки, а сам експеримент знімали на відео.

- Усе виглядало так: наш водій заїжджав на стоянку, давав охоронцю 5  гривень, кажучи, що за кілька годин забере авто, - повідав Руслан. – Потім заходив інший чоловік і виганяв машину зі стоянки. За чим поглядав охоронець - невідомо. Також ми об’їхали усі стоянки міста, спілкувалися із їхніми власниками на предмет встановлення відеоспостереження. Вимагати це маємо підстави, адже ще у 2005 році міська влада прийняла рішення, яке передбачає встановлення відеокамер на платних стоянках. Проте до сих пір за його виконанням ніхто не стежив. Деякі власники стоянок уже встановлюють відеокамери. У перших числах грудня об’їдемо їх іще раз, перевіримо, чи усі дотримали слова.

За даними УМВС з початку року на території Рівненської області зафіксовано 62 факти незаконних заволодінь транспортними засобами, з яких 56 вдалося розшукати. Як правило, більшість викрадень було скоєно вночі.

За інформацією прес-служби ДАІ, вартові доріг неодноразово зверталися до власників автомобілів з проханням не залишати свої транспортні засоби без нагляду на тривалий час та обладнати протиугінними пристроями. У ДАІ кажуть, що сьогодні в обласному центрі є 26 автостоянок, але лише дві з них обладнані засобами відеоспостереження.

Автор цих рядків завітав до однієї з автомобільних стоянок і також спробував повторити «подвиг» працівників ДАІ. Проте не настільки підфартило – охоронець одразу вискочив із «будки» і запитав, хто я. «Я хочу взяти… набір викруток із автівки свого брата!», – вистрілив я з ходу - перше, що спало на думку. Стосовно брата не брехав, а от викрутки довелося б пошукати. У мене попрохали документи, із яких мав лише журналістське посвідчення. Для охоронця цього виявилося достатньо. Розговорилися, розповів йому про дослідження даівців. У свою чергу, він відповів, що зазвичай охоронці знають людей, які залишають у них свої авта, тому і без відеоспостереження автомобілі перебувають у відносній безпеці. А кого не знають – не пропускають.

- На стоянці працюю вже четвертий рік, за весь час був лише один випадок, коли через паркан стоянки кинули пивну пляшку і пошкодили лобове скло, - повідав охоронець. – В таких випадках важко знайти винних. Тримаємо кілька песиків, які одразу починають лаяти, коли хтось наближається.

- Часто приїжджають водії, які залишають свої «колеса» на кілька годин?
- Нерідко паркуються біля нашого паркану, а на територію заїжджають дуже рідко. Це ж не безкоштовно. Автівки більшість заганяє на ніч, а якщо вдень треба, аби авто десь постояло, навіщо його паркувати на стоянці?

Між тим, ми поцікавилися у рівненських водіїв, наскільки надійні автомобільні стоянки Рівного.

Дмитро Йосак, ВАЗ 2104:
- Стоянками майже не користуюся. Хіба що в разі крайньої необхідності, лише вдень. На ніч авто залишаю біля свого дому...Чомусь мені так спокійніше, хоча й розумію, що це не надто надійно - одного разу біля дому вже "обчистили" автівку. Друзів стоянка з охороною не вберегла від шкоди, одному двері пошкрябали, іншого пограбували.

Дмитро Кірічок, «Опель Кадет»:
- Стоянкам цілком довіряю. Щоправда, ніколи не ставлю авто біля паркану, щоб хулігани не закидали каменюками. На моїй стоянці бігає кілька собацюр, добре вгодованих. Думаю, ніхто не зазіхне красти моє авто.

Тарас Браценюк, «Деу Ланос»:
- Автомобіль ставлю біля підїзду. По-перше, безкоштовно, а по-друге, якщо вкрадуть - то сам винний. Вважаю в таких випадках будь-що потрібно, щоб в машині була сигналізація. Але якщо «серйозні» хлопці захочуть вкрасти авто, то ні стоянка, ні сигналізація не врятують. А от у знайомого в багажнику є кнопка, що унеможливлює старт двигуна. Як на мене, в кожного водія мають бути якісь «приколи», щоб запобігти крадіжці.

Едуард Поліщук, «Ніссан Прем’єра»:
- Як на мене, на стоянці авто у більшій безпеці, ніж під будинком. Хоча навіть у гаражі воно не застраховане від «неприємностей». Особисто я робочий автомобіль ставлю під вікнами, власний – на стоянці. Скільки пам’ятаю – неприємностей не траплялося.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"