понеділок, 24 жовтня 2011 р.

Таласевич vs Кічатий: два погляди на роботу влади

Нещодавно відвідував декілька польських міст – знайомився з їхнім досвідом взаємодії  між громадою і владою. Під час однієї із зустрічей кілька годин спілкувалися із головою сейміка Західнопоморського воєводства республіки Польща Мареком Таласевичем. 

Слухаючи його розповіді я упіймав себе на думці: а чом би по приїзду в Україну не задати ті самі питання голові нашої Рівненської обласної ради Юрію Кічатому? Здалося, це допоможе провести певну паралель між країною-членом Євросоюзу і державою, яка щосили туди пнеться. Що з того вийшло – читайте далі!

Терміни:
Воєводство (пол.) – область (укр.)
Сеймик (пол.) – обласна рада (укр.)
Сейм (пол.) – Верховна рада (укр.)

ЗАХІДНОПОМОРСЬКЕ ВОЄВОДСТВО
Населення - 1 692 271
Адміністративний центр – Щецин (411 тис.)
Особливості: центр суднобудування, нафтохімічної і машинобудівної промисловості. На заході межує з Німеччиною, з півночі омивається Балтійським морем. Щецин розташований в 70-ти кілометрах від Берліна.

РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ
Населення – 1 153 427
Адміністративний центр – Рівне (250 тис.)
Особливості: європейський монополіст базальту та бурштинова столиця України. В економіці області переважають галузі електроенергетики, хімічної, легкої, лісової, деревообробної, харчової промисловості, виробництва будматеріалів, металообробки, машинобудування.
- Як часто ви особисто проводите прийом громадян і з якими проблемами найчастіше приходять люди?

М.Т. Мешканці краю особисто до мене приходять не дуже часто. Днів прийому, як таких, у нас не передбачено. Я поясню чому. Кожен депутат сеймика регулярно зустрічається зі своїми виборцями. Люди приходять до них зі своїми проблемами і вирішують їх. Особливо ефективно працюють депутати із наближенням виборів (сміється – авт.).

Ю. К. Згідно з розрядженням голови обласної ради, офіційний прийом громадян з особистих питань проводиться першого понеділка місяця за адресою м.Рівне, майдан Просвіти,2, каб. 101 з 10.00 до 14.00. Запис проводиться  в день прийому  - з 8.00 до 9.30. Діє також і попередній запис  - напередодні дня прийому у п'ятницю з 9.00 до 16.00 год. за телефоном (0362) 22-22-92.
Крім того, я проводжу виїзні прийоми громадян в районах. І багато зустрічаюся з жителями області в неприйомні дні.

Люди в основному звертаються з питань надання матеріальної допомоги на лікування, передусім важкохворих. Також часто просять допомогти з працевлаштуванням.

- Чи мають громадяни можливість ознайомитися із проектами рішень, що виносяться на засідання сеймика/облради?

М. Т. Ми випускаємо бюлетені публічної інформації. В них інформуємо громадян не лише про прийняті сеймиком рішення, а публікуємо проекти цих рішень заздалегідь, щоб громада могла ознайомитися з ними, внести пропозиції або ж оскаржити. Інформація, зазвичай, з’являється за тиждень до засідання сеймика. Якщо мова йде про ключові рішення, які по прийняттю суттєво вплинуть на життя громади, то їх обговорення затягується на півроку або й навіть рік.

Наприклад, коли мова йде про встановлення вітрової електростанції чи облаштування велосипедних доріжок. Адже ми змушені вислухати усіх, хто хоче висловитись, і зважити на усі побажання мешканців. Коли йшлося про будівництво велосипедних доріжок, хтось із громадян заявив, що в районі лісопосадки бачив, як звір перебігав дорогу і що той має право на безпечне пересування.

Тепер ми змушені переробити план будівництва, передбачити там зведення двох переходів для лісових мешканців – один для тварин великих розмірів, інший - для маленьких. Люди, що переймалися екологією задоволені, а от будівництво дороги тепер затягнеться і буде значно дорожчим.

Ю.К. Відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації», за 20 робочих днів до дня проведення пленарного засідання сесії усі проекти рішень розміщуються на офіційному сайті Рівненської обласної ради.

Згідно з регламентом обласної ради, рішення, прийняті на сесії, подаються на підпис голові обласної ради не пізніше, як через 5 робочих днів з дня проведення пленарних засідань. Іще не пізніше 5 робочих днів після підписання вони мають бути розміщені на офіційному сайті обласної ради.

- Наскільки часто громада висловлює своє незадоволення рішеннями сеймика/облради, у якій формі і чи впливає це на прийняті рішення?

М.Т. Два місяці тому під час засідання сеймика відбувся бурний мітинг громади міста Щецин. Люди були незадоволені проектом постанови програми охорони чистоти повітря. Хоча насправді думка громади не відповідала результатам вимірювань, які здійснювала відповідна кваліфікована установа. Люди протестували, бо мали свою думку і хотіли висловити її. У підсумку цю програму ми все-таки затвердили.

Ю.К. За час роботи обласної ради шостого скликання я не пригадую таких випадків. Хочу наголосити, що в процесі прийняття рішень, вони спершу розглядаються на засіданнях постійних комісій, потім їх розглядає президія обласної ради, і депутати враховують усі зауваження та пропозиції. Щоб уже під час сесії працювати оперативно та злагоджено.   

- Які пільги отримує людина, що стала депутатом сеймика/облради?

М. Т. Депутати отримують заробітну плату – близько 2400 злотих (майже шість тисяч гривень, - авт.). Точніше в нас це називається не заробітна плата, а добові для депутата. Ці гроші виділяються для затрат, пов’язаних із функціонуванням депутатів. Кожен не звітуючись витрачає ці кошти на що вважає за потрібне. Окрім цього, депутати мають основне місце роботи, де отримують зарплату. Більше ніяких витрат на депутатів сеймик не несе.

На засідання вони приїжджають на власному або громадському транспорті. В невеликих польських містечках депутати пересуваються на велосипедах або й навіть пішки. В нас це неможливо, бо Щецин входить до трійки найбільших за територією міст у Польщі. Харчування й інші витрати покриваються за рахунок вищезгаданих добових. Я отримую такі ж добові, як і депутати, можливо трішки більшу суму. Більше ніде не працюю, оскільки наразі перебуваю на пенсії.

Ю.К. Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» не передбачає жодних пільг...

- Як  у вас особисто і депутатів сеймика/облради будується співпраця із журналістами?

М.Т. В залі засідань сеймика є спеціальна ложа преси, де розміщуються журналісти. Зазвичай на засіданні представники ЗМІ сидять до 13.00, а потім бажання пообідати бере гору і вони залишають залу. Ви знаєте, що засідання  складається і переліку питань і розділу «Різне». Так от, раніше ми починали з «різного», і розгляд питань в цьому розділі затягувався на 2-3 години, а бувало й довше.

Оскільки кожен присутній намагався радикально висловитися по будь-якому питанню, щоб на нього звернув увагу журналіст і вже завтра цей депутат з’явився на шпальтах газети зі своїми заявами. Зважаючи на це ми перенесли «Різне» на кінець сесії, і тепер наші депутати за відсутності журналістів ведуть себе тихіше і конструктивніше. Загалом прес-служби для журналістів у нас немає. Представники ЗМІ напряму зв’язуються і представниками влади, домовляються про зустріч чи отримують інформацію безпосередньо по телефону.

Ю.К. Особисто я намагаюся вибудовувати співпрацю із засобами масової інформації на засадах відкритості та прозорості. Після кожного пленарного засідання сесії обласної ради  чи інших заходів, організованих радою, відбувається підхід до преси. Жодне із запитань не залишається без відповіді.

Крім того, щодня усі події, які стосуються роботи обласної ради та її керівництва, висвітлюються на офіційному сайті обласної ради та розповсюджуються на персональні електронні адреси редакцій та журналістів.

Регулярно обласна рада проводить прес-тури, під час яких журналісти знайомляться з діяльністю депутатів рад різних рівнів.

Проблеми територіальних громад та діяльність органів місцевого самоврядування ми часто обговорюємо під час тематичних програм та ефірів на місцевих телеканалах та на радіо.

До речі, цього року до Дня місцевого самоврядування, яке в Україні відзначають 7 грудня, за моєї ініціативи відбудеться конкурс на краще висвітлення у засобах масової інформації діяльності органів місцевого самоврядування. Ми хочемо відзначити журналістів, які порушують актуальні теми та проблеми, що турбують наших людей, і як ці проблеми вирішує обласна рада та інші органи місцевого самоврядування.

Будуть цінні подарунки та відзнаки. Тож запрошую усіх до участі в конкурсі!

P.S. Відповіді від Юрія Кічатого були отримані через прес-службу Рівненської облради.

БІЛЬШЕ ФОТО
Так виглядає будівля сеймика (польська облрада)
В кабінеті очільника сеймика Західнопоморського воєводства Марека Таласевича
Пан Таласевич розповідає, що мешкає у бідному промисловому районі Щецина
Зала засідань сеймика Західнопоморського воєводства
склад цього сеймика налічує 30 депутатів
сектор для журналістів в залі засідань сеймика
Був би депутатом, давав би жизні :)
 ---
Зустріч з Мареком Таласевичем відбулася завдяки участі автора у проекті "Прозора Україна"

1 коментарі:

Alain сказав...

Не сравнимо!!! В Польше власть не озабочена грабежом, в отличие от украинской власти...

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"