неділю, 20 вересня 2009 р.

НЕПОВНОЛІТНІМ Є ДЕ НАПИТИСЯ (початок)

Багато балачок точиться, що нація спивається, вік залежних від алкоголю щороку знижується. Але ж усім відомий «корінь» проблеми – вільний продаж спиртного. Я відвідав кафе-бари у центрі Рівного разом із неповнолітнім, який спробував придбати алкогольні напої незважаючи на заборону.

Допомогти у даному дослідженні погодився 15-річний Дмитро, більш відомий як Шаман (відомий тріпом автостопом). Місця обирали випадково - ті, що знаходяться у центрі міста і, відповідно, обслуговують велику кількість молоді. Задля об’єктивності дослідження замовлення та розрахунок робив неповнолітній Дмитро. Усі розмови фіксували на плівку.


Оскільки бюджетом дослідження слугувала власна кишеня, замовляли найдешевші напої. Стартували із бістро «Панама», що на вулиці Соборній, біля майдану Незалежності. Коли підійшла візуально не набагато старша за Шамана офіціант, останній замовив по 50 грамів вина. «А вам є 18 років?», – запитала вона, не звертаючи уваги на мене (уперше в житті зрадів, що дівчина не звернула на мене уваги). Діма зізнався, що йому лише 15. Офіціант запропонувала завітати до закладу за подібними напоями, коли той підросте. Знизавши плечима подякували і попрямували у бік проспекту Миру, до кафе-бару «Гавана». Тут також поцікавилися віком Дмитра і відмовилися виконати замовлення. «Тоді принесіть два келихи пива», – гнув своє Шаман. Проте й пива йому не продали. Відповідно, у нашому умовному протистоянні рахунок став 0:2 на користь доброчесних кав’ярень.

Поблизу, на вулиці Міцкевича, знаходився ще один заклад громадського харчування «Шапіто». Тут Дмитру люб’язно погодилися принести два по 50 вина та попрохали відразу розрахуватися. На запитання, для чого так квапитися, нам відповіли: «Буває, що вип’ють і повтікають». Здається, дорослі таким не займаються, тому смію припустити, що раніше «випивали і втікали» саме неповнолітні. Тоді автор цих рядків, тицяючи в бік бармена у синій сорочці, запитав у офіціантки: «А у Вас не буде проблем через те, що продаєте алкоголь неповнолітньому?». Дуже здивовано поглянувши на мене, та збиралася щось відповісти, проте з її вуст зірвався незрозумілий смішок. Цієї ж миті працівниця закладу пошкандибала у бік барної стійки. Вгледівши, що ми піднялися і почимчикували до виходу, провела нас стурбованим поглядом.

Ми ж знову повернули на центральну вулицю Рівного і завітали до харчівні «Аміго». Америку не вигадували - також замовили вино. Продавчиня за стійкою прийняла замовлення і взялася вибивати чек, проте щось її зупинило, й остатньої миті вона запитала Дмитра про його вік. Відчувалося, у цій ситуації вона почувалася «не у своїй тарілці». Дізнавшись, що неповнолітній, та відмовила хлопцеві, і з певним гнівом поглянула на мене. Таким чином рахунок став 1:3 не на нашу користь.

Далі хід подій змінився кардинально. Від «Аміго» ми попрямували до дитячого кафе «Мелін», що знаходиться біля Облмуздрамтеатру. У їхньому меню алкоголю не виявилося, на цьому Шаман звернув увагу офіціантки. Та запропонувала зачекати, доки вона принесе меню ресторану «Мармелад». За мить принесла та вручила Дмитру. Він, у свою чергу, замовив два келихи «Алазанської долини». Коли офіціант занотувала і розвернулася, аби йти за замовленням, ми розіграли сценку, мовляв, передумали і краще піти до супермаркету. Тут же вибачилися і забралися геть. Факт згоди продати алкоголь неповнолітньому зафіксували.

Та сама подія відбулася у піцерії «Челентано», на Петлюри. Тут нам ще й розповіли, яке вино смачніше й скільки коштує. На вулиці Кавказькій, у сімейному ресторані «Два гуся», поки я чекав за столиком, Дмитрові на барі продали два келихи «Тамянки» та запитали, чи не бажає він поїсти. Звідтіля ми взяли курс на майдан Незалежності, у ресторан «Шкварочка». Там офіціантка з гарними грудьми щиро посміхаючись побігла наливати два келихи «Каберне». Тут я подумав, що якби вживали у кожному закладі, могли б набратися до чортиків. З цією думкою ми почимчикували до бару «Бродвей».

Для різноманітності, у «Бродвеї» Діма Шаман замовив два келихи коньяку. Ми ледве стримали сміх, коли барменша записала це до блокноту та із запитанням, чи більше нічого не будемо, пішла наливати. Сміх викликало те, що за п’ять метрів від нас на барній стійці висіла табличка, на кшталт: «Продаж алкоголю особам до 21 року заборонено». Тут ми знову розіграли сценку, що передумали купувати, і пішли до сусіднього кафе «Центр». Там 15-річний Дмитро замовив по 50 грамів горіляччя. Коли офіціантка пішла по замовлене, ми покликали її і поставити перед фактом, що передумали.

Таким чином, після кількох годин прогулянок місцевими «кабаками» неповнолітній Дмитро зміг придбати алкогольні напої у семи із 10-ти закладів громадського харчування. Це чимось нагадало події з мого попереднього дослідження, коли під час випускних вечорів попри заборону продажу алкогольних напоїв, я зумів затаритися також у семи із 10-ти, але вже магазинах Рівного.

Збираються звернутися з офіційною заявою до міської влади Рівного з проханням вплинути на дотримання закладами громадського харчування Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», що забороняє продаж алкогольних напоїв особам до 18 років, а за потреби, дозволяє вимагати документи, які засвідчують вік. Сподіваюся, керівники міста, які так багато говорять про виховання і майбутнє молоді, спроможуться на міцне та переконливе слівце у бік торгашів, які споюють неповнолітніх. І це стане засторогою для охочих заробити на дітях, продаючи їм алкоголь.

Це цікаво

Дев’ятого вересня у Верховній Раді зареєстровано законопроект №5112 «Про внесення змін до Кримінального Кодексу України», який передбачає введення кримінальної відповідальності за продаж алкогольних напоїв і тютюнових виробів неповнолітнім. Зокрема, законопроектом пропонується доповнити Кримінальний кодекс статтею 304-1 «Продаж алкогольних і тютюнових виробів неповнолітнім».

Згідно із цією статтею, за роздрібну або оптову торгівлю шляхом продажу алкогольних, слабоалкогольних або тютюнових виробів особам, що не досягли 18 років, передбачається відповідальність у вигляді штрафу від 5,1 тисячі гривень до 8,5 тисячі гривень. Такий же штраф пропонується передбачити за сприяння продажу алкогольних або тютюнових виробів неповнолітнім.

Разом з тим, за вищезгадані дії, якщо вони здійснені повторно, пропонується передбачити відповідальність у вигляді арешту строком до шести місяців, або обмеження свободи строком до двох років, або позбавлення волі строком до року з позбавленням прав посідати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років. Якщо такі дії спричинили загибель неповнолітнього, то пропонується ввести відповідальність у вигляді ув’язнення від 7 до 12 років.

5 коментарі:

Unknown сказав...

Привіт. Тема дуже цікава, тому не міг не написати. Тим більше маю досить незвичну проблему що стосується теми - мені досить рідко продають слабоалкогольні напої. Все б нічого, якби не одне але - мені 20 років і зрозуміло, виглядаю молодше свого віку. Тому мене цікавить ось що - чи може вважатися студентський квиток за документ який засвідчує вік? За ним видно, що я студент 4 курсу інституту. Людина яка володіє логікою, відразу зрозуміє що старшокурсник вузу не може бути молодшим 18 років аж ніяк...та здається, що продавці такою розкішшю як логіка, не володіють. То все ж, студентський може "купити" мені пиво?

дядько пол сказав...

:) пиво не класифікується як алкогольний напій - поки-що) радій недосконалому законодавству.
стосовно студентського... якщо 4-й курс і видно, що на фото ти зображений, то в чому проблема? Кличеш охоронця, а ліпше адміністратора, і вимагаєш, щоб продали пойло. Хамлять чи відмовляються, просиш книгу скарг. Туди й пишеш короткики тезами що не так, просиш вжити дій і лишаєш свої контакти (на всяк-про-всяк). Паралельно можеш звернутися в управління захисту прав споживачів (22-14-23 у Рівному, на вул. С. Петлюри). Крч це не глобальна проблема

Unknown сказав...

Пиво не алкогольний напій О_о ?
Дякую за поради. Наступного разу все зроблю "як книжка пише".

Unknown сказав...

"Пи́во — алкогольний напій середньої міцності, який виготовляють ферментацією ячмінного, або кукурудзяного, або рисового солоду..." http://uk.wikipedia.org/wiki/Пиво
Який закон чітко вказує про приналежність чи відсутність пива в ряді алкогольних напоїв?

дядько пол сказав...

Вікіпедія - не показник для законотворців хД

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"