вівторок, 13 жовтня 2009 р.

ДЕРЖАВНИКАМ РОЗБІГТИСЯ НЕ ДАЮТЬ

Кількість «халявних» місць у державних ВНЗ залежить від потреби у молодих спеціалістах. Наприклад, області не вистачає 20 вчителів – Міністерство освіти і науки робить замовлення навчальному закладу, що здійснює підготовку даних фахівців і таким чином з’являються вакансії для вступу. Цікаво, а чи працюють за фахом випускники, які навчалися за державний кошт?

Я спробував дослідити той ланцюжок дій, що тягнеться за випускником після закінчення ВНЗ. За приклад узяв один із рівненських вишів – Національний університет водного господарства та природокористування.
Для початку, з’ясував ситуацію із кількістю державних місць у ВНЗ.

- Цьогоріч державне замовлення менше. На денну форму навчання вступили 852 студента. Минулоріч замовлення склало 937 місць, - повідав відповідальний секретар приймальної комісії НУВГП Анатолій Ліщинський. - На заочному відділенні цьогоріч 141 місце, минулоріч було 170. Державне замовлення отримуємо від Міністерства освіти і науки України, кількість місць залежить від того, яку суму коштів виділяють на держзамовлення та від потреби. Хоча детально тієї «кухні» я не знаю, ми просто отримуємо замовлення і виконуємо його.

Знавцем вищезгаданої «кухні» виявилася фахівець лабораторії регіональних зв’язків, маркетингу та працевлаштування НУВГП Ольга Скорблюк.

- Минулого року 89 відсотків студентів, які навчалися за кошт держави, працевлаштувалися. Із них 80 відсотків – за спеціальністю, - мовила пані Ольга. Знаємо це, бо перед закінченням ВНЗ студент-державник отримує направлення на роботу. Роботодавець заповнює спеціальний бланк, який студент надсилає до навчального закладу. Таким чином ми знаємо більш-менш реальну картину по працевлаштуванню наших студентів. Хоча дану інформацію можуть не всі надіслати, тому не виключаю, що кількість працевлаштованих більша. Стосовно працевлаштування цьогорічних випускників, то зараз ще не маємо повної інформації, не від усіх отримали ці бланки.

Наразі роботу знайшов 61 відсоток випускників. Деякі студенти не можуть влаштуватися на роботу, бо у нашому ВНЗ проходять підготовку фахівці доволі специфічних спеціальностей, працювати за якими у Рівненській області немає де. Приміром, найменші шанси знайти роботу на Рівненщині у студентів-гідроенергетиків. Мусять їхати працювати на південь, схід, де знаходяться гідроелектростанції тощо.

Якщо роботи немає, її зазвичай шукають у центрі зайнятості. Редакція поцікавилася, чи багато випускників ВНЗ, які студіювали науку за державний кошт, шукають роботу за їхньою допомогою.

- Вступаючи за держзамовленням, студент уже знає, що після закінчення його чекатимуть у певній структурі як фахівця, адже якщо є замовлення, значить, є потреба, - каже директор міського центру зайнятості Андрій Грещук. - У центрі зайнятості стати на облік можна лише за умови, якщо студент-державник має довідку про вільне працевлаштування або лист-відмову від організації, яка гарантувала йому роботу. Із листом-відмовою студент прямує до навчального закладу, бере довідку про вільне працевлаштування і тоді - теоретично - може стати на облік у центрі зайнятості. Теоретично, бо до нас практично не приходять студенти, які навчалися на держзамовленні, усі десь працевлаштовуються.

Також довідку про вільне працевлаштування можна отримати й за умови поважної причини. Наприклад, дівчина мала працевлаштуватися у Рівному, але вийшла заміж і переїхала до Миколаєва. Без причини довідки ніхто не дасть.

Якщо випускник їде працювати за спеціальністю в інший населений пункт, які умови проживання на нього чекають? Скільки часу мусить відпрацьовувати державний хліб? З цим запитанням журналіст звернувся до головного спеціаліста відділу професійно-технічної та вищої освіти Рівненської ОДА Майї Андреєвої.

- З досвіду попередніх років 95-98 відсотків випускників, які навчалися за кошти держави, працюють за направленням, тобто по закінченню ВНЗ отримують роботу, - повідала Майя Миколаївна. – Мусять попрацювати за своєю спеціальністю мінімум три роки. До прикладу, якщо рівнянин отримує направлення на роботу вчителювати у Зарічненському районі, для його проживання створюють необхідні умови. Зазвичай молоді люди знімають собі житло. Ви скажете: а як же на вчительську зарплатню можна і житло винаймати, і харчуватися? Для молодих спеціалістів створюють систему знижок, всіляко допомагають, у тому числі й фінансовими виплатами (окрім зарплати). Тому більшість людей, які навчалися за державний кошт, отримавши диплом, трудяться за спеціальністю. Не важливо де – за місцем проживання чи за направленням.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"