четвер, 4 березня 2010 р.

Глас народу за собачу породу (продовження теми)

Справжній резонанс спричинила публікація матеріалу «Від гострих зубів відбивався ручкою» у №7 (540) від 18 лютого 2010 року на шпальтах тижневика "Літопис Заходу". Редакція упродовж тижня отримувала листи та телефонні дзвінки від читачів. Їх стурбувала позиція автора щодо вуличних собак, який поділився враженнями від зустрічі з ними.


«Факти свідчать про те, що собаки журналіста так і не вкусили, натомість він одному псу дав по зубах, а іншому залишив шрам на переніссі. Я думаю, що в даному випадку справедливіше сказати, що не „журналіст став жертвою бродячих псів”, а вони стали жертвами журналіста» - написала Тамара Лук’янчук.

«Жаль цього собаку, фото якого на першій сторінці Вашої газети. Це ж треба до такого довести тварину!» - обурилася Раїса Пальонко.

Це лише дві цитати із тих листів, які надійшли на редакційну пошту. Відразу хочеться заспокоїти пані Раїсу, адже пса ніхто не «доводив» - фото взяте з мережі Інтернет. Загалом, по телефону містяни, окрім хвилі обурень щодо позиції автора, висловлювали побажання та ідеї щодо благоустрою псів-безхатченків, звинувачували владу міста у жорстокому поводженні з тваринами та бездіяльності.

Проблема виявилася значно глибшою, аніж здавалося під час написання матеріалу. Упродовж цього часу сформувалася чітка позиція читачів, тож журналіст вирішив поглянути на проблему їхніми очима, забувши про свої враження від зустрічі із зубатими бешкетниками.

«ФАС» ЗВИНУВАЧУЄ

Власне, найдужче вуличних собак узялася захищати Рівненська обласна громадська федерація «ФАС-Федерація аматорів собаківництва». При зустрічі вони висловили своє бачення проблеми благоустрою бездомних тварин. Воно, по суті, збігається зі словами читачів «ЛЗ».

- Ми розробили положення про те, як «ФАС» пропонує регулювати кількість бездомних тварин в Рівному і що з ними робити, навіть маємо проект притулку. З нашого боку ми робимо все, що можемо, - розповіла секретар Рівненської обласної громадської федерації «ФАС-федерація аматорів собаківництва» Тамара Міськевич. - Але нам не хочуть допомагати. Наприклад, міська влада створила робочу групу, яка має займатися цими питаннями, але вона жодного разу не зібралася. Я думаю, що це через гроші.

Минулоріч на винищення собак влада Рівного виділила 260 тисяч гривень, цьогоріч – 200 тисяч гривень. На ці гроші можна було б або простерилізувати собак, або створити притулок. Я розумію, що є агресивні пси, яким не місце серед людей. Але науковці давно довели, що на місці однієї собаки з’являється інша, і винищенням проблема не вичерпується. Ліпше їх стерилізувати, тоді собаки стають менш агресивними та не розмножуються.

Пані Міськевич вважає, що владі не вигідно, аби у Рівному зафункціонував притулок. Бо ті кошти, які вони виділяють на собак, неможливо проконтролювати.

- Я не вірю, що ці 260 тисяч були витрачені на вбивство собак. Наприклад, рушниці купили раз і використовують. Стосовно отрути, якою присипляють собак, не думаю, що на її купівлю витрачається велика кількість грошей. Ми взагалі не можемо добитися, аби хтось сказав, яким препаратом убивають собак. Знаю, що він паралізує тварину, і вона в муках помирає.

Впевнена, що цей препарат не має жодного дозволу на застосування. Адже присипляти собаку потрібно уколом у вену, аби тварина не мучилася, а повільно засинала. І це не повинно робитися на вулиці, при дітях. Ось, наприклад, у мене в дворі на очах вистрілили в собаку і напівживу вкинули в машину! В Європі цю проблему вирішують цивілізовано. Якщо ми хочемо в  Європу, то маємо навчитися гуманності по відношенню до собак, каже пані Тамара.

Голова Рівненської обласної громадської федерації «ФАС-федерація аматорів собаківництва» Ігор Грубий твердить, що відповідно до закону КТП-1728 взагалі не має права займатися проблемою собак, бо установа підзвітна Міністерству ЖКГ України і займається комунальними питаннями.

Це прерогатива Державного департаменту ветеринарної медицини та Міністерства охорони навколишнього природного середовища, з якими міська влада мала б налагодити роботу.
- КТП-1728 порушує Закон України «Про жорстоке поводження з тваринами», - повідав пан Грубий. - Так, собак присипати дозволено, але, відповідно до Закону робити це потрібно в окремому приміщенні методами, під час застосування яких тварина не відчуває болю, страху, тобто гуманно. А в Рівному серед білого дня люди зі спеціальними рушницями вбивають бідних тварин.

ГЕМА СПРОСТОВУЄ

З вуст керівників «ФАСу» пролунали достатньо серйозні звинувачення у бік керівників міста. Тож журналіст звернувся до прес-служби міської влади, аби хтось із перших осіб Рівного відповів громадськості на шпальтах «ЛЗ», наскільки правдивими є зауваження Федерації аматорів собаківництва. У свою чергу в прес-службі повідомили, що один із заступників міського голови Рівного доручив прокоментувати звинувачення начальнику управління ЖКГ Рівненського міськвиконкому Івану Гемі. Відповідь від нього отримали у письмовому вигляді, тож цитуємо:

«Управління житлово-комунального господарства повідомляє, що запропоновані Рівненською обласною федерацією «ФАС» пропозиції щодо регулювання кількості бездомних тварин в Рівному прийняті до уваги та використовуються в роботі. Так, в 2009 році були проведені слухання за ініціативи РОГФ «ФАС» щодо вирішення проблеми безпритульних тварин у Рівному, в яких взяли участь заступник начальника УЖКГ, начальник КАТП-1728 тощо.

В 2009 році управління ЖКГ розробило Проект Правил утримання і поводження з тваринами у Рівному відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про благоустрій населених пунктів», «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» й інших нормативно-правових актів та нормативних документів.

Метою зазначених правил є забезпечення утримання в населеному пункті домашніх тварин із забезпеченням гуманного ставлення до них та чистоти і порядку на території населеного пункту при їх утриманні.

Проект Правил утримання і поводження з тваринами у Рівному було опубліковано в газеті міської ради «Сім днів» 29.12.2009 року для обговорення та внесення пропозицій і зауважень мешканців міста.

На території Рівного існує притулок для бездомних тварин, який тимчасово функціонує на території відпрацьованого глиняного кар’єру на вул. Млинівській, осторонь житлових будинків під опікою БФ «Надія».

Благодійний фонд «Надія» функціонує на благодійні внески громадян, які вправі вимагати в установленому порядку від його керівника звіт про використання благодійних коштів.
Відповідно до статті 16 та 17 ЗУ «Про захист тварин від жорстокого поводження» та виконання розпорядження міського голови №1040 від 09.06.2006 року, Рівненське КАТП-1728 проводить відлов бродячих та бездомних тварин, які не утримуються людиною або перебувають в умовах, створених діяльністю людини.

Вимоги вказаних статей передбачають регулювання чисельності диких та бездомних тварин методом евтаназії, що дозволяє зменшувати їх чисельність та проведення профілактичних заходів, направлених на ліквідацію носіїв небезпечного захворювання на сказ чи інші їх види.

Крім того, бездомні тварини створюють загрозу здоров’ю людей, особливо дітей та жінок. Останнім часом значно почастішали випадки нападу собак на людей, а з настанням високих температур їхня агресивність зростає. Приписи міської санепідемстанції та ветеринарних служб зобов’язують проводити більш активні міри по забезпеченню охорони людей від нападу тварин та зменшенню випадків захворювання людей через контакти з тваринами.

За даними міської санепідемстанції, а також медичних травмпунктів лікарень в 2009 році було покусано собаками 748 мешканців міста, з яких 118 дітей, в 2010 році за 2 місяці понад - 70 мешканців.

Підписано – начальник управління житлово-комунального господарства Рівненського міськвиконкому Іван Гема».

А ТИМ ЧАСОМ…

До редакції зателефонували дві стурбовані читачки.
Тетяна Василюк:
- О 9.30 на Київську, 81, приїхали гицлі, хотіли постріляти наших собачок. На території працювала двірник, як побачила, що хочуть скривдити собак, заступилася за них. Почалася словесна перепалка, один із двох гицлів почав нецензурно лаятися. Вони сказали, що хтось поскаржився, наче у цьому районі собаки кидаються на людей. А це лише дві невинні собачки, за якими ми доглядаємо, яким робимо щеплення. Живуть у нас давно, любимо їх. Я одного разу бачила, як помирала собака після їхніх щеплень. Тваринка смикалася в судомах. Хіба можна так мучити тварин?!

Тетяна Гончарук:
- Мешкаю в приватному секторі, на вулиці Межовій. Навпроти мого будинку, на вулиці Хмільна, 40, знаходяться склади, торгові точки, колись тут була молочна база. Вранці наша киця захотіла надвір. Випустили її, аж потім виявилося, що хтось забув зачинити хвіртку у двір. Дуся сиділа на підвіконні будинку, а з Хмільної до двору забігли декілька псів і загризли її. Вона була повноцінним членом нашої родини. Для сім’ї її загибель - шок! Пішла я на ту базу, а охоронці кажуть, що за псів ніхто не відповідає. Тварини живуть у них на території, час від часу їх просто підгодовують. Колись і на мене вони кидалися. В нашому районі не раз бачила загризених котиків. Тут собаки  заправляють, і завадити їм не може ніхто.

2 коментарі:

Юрий сказав...

Хороший материал, но чего то не хватило. Власть, как всегда отписалась. Люди встревожены, но спасибо только дворничихе, которая за собак заступилась. Финала нет...

дядько пол сказав...

+1000) тут дуже багато речей треба перевірити і розкопати. тема геморна і сама по собі стояща, але болото таке, шо хана

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"