середу, 15 травня 2013 р.

Рівненська міська лікарня незаконно бере кошти за проїзд


Хто хоча б раз відвідував Рівненську центральну міську лікарню на автомобілі, знає, що для того, аби заїхати на її територію, слід заплатити. При в'їзді розташований непривітний шлагбаум та привітний чоловік, який збирає гроші за проїзд. Оскільки рівняни мають право знати чому вони платять, я запитав, на яких підставах лікувальний заклад надає платні послуги із паркування транспорту на своїй території. І, як виявилось, підстав для цього недостатньо.

На інформаційний запит ми отримали наступну відповідь (скан-копія нижче).
Також лікувальний заклад надав нам цілий перелік документів, відповідно до яких медична установа бере плату за проїзд на свою територію. Кожен, хто хоче їх проаналізувати, може ознайомитися із ними нижче.

Дозвіл 1995 року на організацію спеціальної платної автостоянки на території Рівненської ЦМЛ.
Внутрішньолікарняний наказ "Про новий порядок заїзду на територію лікарні стороннього транспорту".
Положення міського управління охорони здоров'я "Про порядок організації стоянки стороннього транспорту за плату на території ЦМЛ м. Рівне".
Автор цих рядків також поспілкувався із паном Віталієм, котрий працює контролером на в’їзді до міської лікарні. Той розповів, що за правилами він має брати дві гривні щоразу, як на територію лікарні заїжджає сторонній автомобіль, що не належить до лікувального закладу. 

- Але ви ж знаєте як буває, хтось проїде і не заплатить, хтось заплативши один раз, в той же день другий вже не платить, заїжджає просто так, - розповідає чоловік, який вже шість років працює на цій посаді. – Кошти за проїзд на територію міської лікарні беруть ще з дев’яностих років. Раніше проїзд коштував 1 грн., а з літа минулого року зробити по 2 грн. 

Для аналізу ми передали усі ці документи виконавчому директору РОГО "КВУ", адвокату Миколі Глотову. Із його відповіді чітко видно, що Рівненська центральна міська лікарня не має права брати кошти за паркування транспорту на своїй території. 

- Дійсно, пункт 3 розділу 2 Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров'я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ №1138 від 17.09.1996 року, містить таку послугу як надання в користування автомобільних стоянок, паркування автомобілів та інших транспортних засобів. Тобто з одного боку лікарня вправі надавати таку послугу.

Проте, її надання повинне здійснюватися в суворій відповідності до вимог законодавства. Так, є відповідні Правила паркування транспортних засобів, затверджені постановою КМУ №1342 від 03.12.2009 року. І саме ці Правила повинні бути дотримані під час надання послуг паркування. 

До Правил паркування транспортних засобів у минулому році було внесено зміни постановою КМУ №89 від 16.01.2012 року. Зокрема, внесені зміни до пункту 29 цих правил набрали чинності 01 квітня 2012 року й діють по нині. 

Їх суть полягає в тому, що сплата вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування здійснюється: у безготівковій формі шляхом придбання паркувального талону з визначеною тривалістю паркування, в якому зазначається дата та час розміщення транспортного засобу на майданчику для платного паркування; готівкою або за допомогою спеціальної платіжної картки через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінали.
Крім того, згідно із абзацом 8 пункту 4 Правил паркування транспортних засобів паркувальний автомат - технічний пристрій, призначений для сплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування за допомогою спеціальних платіжних карток та готівкою. 

Таким чином, приймання плати за паркування повинне здійснюватися як готівкою, так і в безготівковій формі через паркувальний автомат, а не людину. 

В зв'язку із цим, я вважаю, що плату за паркування на території лікарні вартівник-касир отримувати не має права. А оскільки на території лікарні відсутні паркомати, то і паркування автомобілів повинне бути безоплатним. 

Більше того, якщо при в'їзді на територію лікарні або виїзді водія в автомобілі не випускають, то раджу оскаржувати такі дії у встановленому порядку. Зокрема, такий факт потрібно зафіксувати. Це можна зробити як з допомогою відеореєстратора, так і мобільним телефоном, відеокамерою, або ж з допомогою свідків. 

Якщо будуть докази створення подібних перешкод, то у подальшому можна звернутися до суду з позовом про визнання порушеним права на свободу пересування, а також вимагати відшкодування моральної шкоди. Якщо судитися немає бажання, але хочете такі дії оскаржити, то можна написати заяву в міліцію або ж до прокуратури, - радить Микола Глотов.

Цікаво, чи звернуть на це увагу правоохоронні та контролюючі органи і чи зроблять вони правильні висновки? Чи демонтують на в’їзді до Рівненської ЦМЛ своєрідний контрольно-пропускний пункт із шлагбаумом? Чи продовжуватиме лікувальний заклад брати гроші із водіїв? Чи все ж Закони України в цій країні ще хтось поважає і дотримується їх?

1 коментарі:

Анонім сказав...

LuckyClub - Casino Site Review - LuckyClub Live
LuckyClub is one of the most reliable places to gamble online. Play the luckyclub.live latest, most popular and latest roulette games. Visit our Luckyclub site today and find out how.

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"