середу, 22 травня 2013 р.

Міський голова Здолбунова крутіший за мера Рівного і губернатора області

Саме такий висновок напрошується після отриманої на інформаційний запит відповіді від міської ради Здолбунова. Чиновники вирішили приховати від громади те, скільки заробляє мер Здолбунова та його заступники. При чому, зробили це по особливому.

Автор цих рядків, користуючись наданим кожному громадянинові правом на доступ до інформації, вже запитував скільки заробляють голова Рівненської ОДА Василь Берташ і його заступники, голова облради Юрій Кічатий і його зами, поцікавилися й зарплатами очільника Рівного Володимира Хомка та його заступників.

Адже мешканці Рівненщині мають право знати, чи не бідують часом слуги народу обласного рівня. Власне, вищеперелічені чиновники найвищого в області рівня на наші запити відповіли, надавши майже усі затребувані цифри. Відтак, громада упевнилася, що керівники Рівненщини та обласного центру достатньо заробляють на прожиття, а відтак не відволікатимуться на хабарництво, кришування своїх інтересів та дерибан бюджетних коштів. Чи не так? 

Те саме ми вирішили запитати й в очільників інших міст Рівненської області. Зокрема, направили інформаційний запит меру Здолбунова Ігору Ольшевському. У ньому ми просили надати інформацію, що перебуває у володінні Здолбунівської міської ради та виконавчого комітету. А саме: 
  • Скільки заступників міського голови Здолбунова знаходиться у штатному розписі Здолбунівської міської ради;
  • За які сфери і напрямки діяльності відповідає кожен заступник;
  • Який обсяг заробітної плати кожного заступника міського голови, в тому числі враховуючи надбавки та премії, був у 2012 році;
  • Яку премію отримував щомісяця кожен заступник міського голови Здолбунова упродовж 2012 року. Прошу перелічити по місяцях премії кожного заступника окремо.
  • Яка заробітна плата міського голови Здолбунова, враховуючи надбавки та премії, була у 2012 році;
  • Премії у якому розмірі отримував упродовж 2012 року міський голова Здолбунова. Прошу перелічити по місяцях.
Спираючись на те, що як українська влада, так і очільники краю декларують свою прозорість та відкритість до громади, ми очікували отримати чітку відповідь на наші запитання. Тим паче, що затребувана інформація стосується публічних осіб – державних службовців високого рангу та їх посадової діяльності, але аж ніяк не приватного життя керівників Здолбунова.

Водночас, міський голова міста залізничників Ігор Ольшевський, напевно, вирішив довести, що він крутіший за Василя Берташа чи Володимира Хомка, і може не відповідати на поставлені йому запитання. Натомість «юлити» у правовому полі шукаючи привід приховати те, скільки на займаних посадах разом зі своїми заступниками заробляє коштів, які вони отримують від платників податків, шукаючи привід не відповідати на запитання, що стосуються напрямків роботи міського голови та його заступників.
Мер Здолбунова Ігор Ольшевський вміє писати ручкою по паперу крізь файлик?

Чи, можливо, ці добродії самі не знають чим мають займатися на своїх посадах? Чому так важко відповісти на прості запитання? Чому кожен платник податків не може дізнатися які зарплати в так званих «слуг народу»? Невже вони менші, ніж пенсії у більшості краян, і очільникам Здолбунова соромно, що вони так мало заробляють? 

Журналісти - не юристи, тож робити висновки про те, наскільки правомірним чи не правомірним є обґрунтування щодо відмови у наданні запитуваної інформації ми не стали. А направили ці документи медіа-юристу, адвокату Інституту розвитку регіональної преси Людмилі Панкратовій. 

Причина відмови надати інформацію

Аналіз документів і її професійний висновок виявився очікуваним - відмова у наданні інформації є неправомірною та підлягає оскарженню до прокуратури або суду. Далі – висновки фахівця:

- Мушу визнати, що вказана відмова у задоволенні інформаційного запиту  - яскравий приклад не бажання відповідати на конкретні питання, при цьому не надається навіть мінімальне обгрунтування, чому інформація не може бути надана. Отже, по порядку.

ч. 5 ст. 19 ЗПД (закон про доступ) насправді містить мінімальні вимоги до інформаційного запиту, причому цих вимог запитувач інформації повністю дотримався, оскільки вказано: ПІБ запитувача, його телефон, адреса для відповіді. Також детально вказано, яка саме інформація запитується - питання поставлено конкретно і чітко, зрозуміло, що ця інформація стосується використання  бюджетних коштів, таком мова йде про напрямки діяльності (повноваження) заступників міського голови, які записані у штатному розкладі. 

Тобто, у будь-якому разі надано "загальний опис" інформації, як передбачає ст. 19.

ЗПД передбачає, що публічною є інформація, яка відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях, що була отримана або створена в процесі виконання СВП своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або знаходиться у володінні розпорядника. 

Окрім того, гарантією забезпечення права на доступ до ПІ є максимальне спрощення процедури подання запиту та отримання інформації (п. 4 ст. 3 ЗПД), саме тоту запит може бути подано у будь-якій формі ( телефоном, факсом, ел. поштою), а запитувач не повинен точно знати, у якому документі міститься інформація, яка його цікавить. 

Запитувана інформація є публічною, чітко описана та конкретизована. У запиті правильне посилання на ч. 5 ст. 6 ЗПД, яка гарантує відкритість інформація про розпорядження бюджетними коштами, у т.ч. оприлюднення ПІБ, посади осіб, які отримують бюджетні кошти або майно. 

Тепер подивимось, які підстави передбачені для відмови. Ст. 22 ЗПД пердбачає лише такі підстави для відмови у запиті: 

1) розпорядник не володіє і не повинен володіти запитуваною інформацією;
2) інформація належить до категорії з обмеженим доступом;
3) не оплачено фактичні витрати на копіювання і друк інформації;
4) не дотримано вимог ч 5 ст. 19 ЗПД. 

Саме на останній пункт і посилається Здолбунівська міська рада. Однак, ми вже раніше визначили, що вимог щодо опису інформації запитувачем було дотримано повністю.

Таким чином, відмова у наданні інформації є неправомірною та підлягає оскарженню  до прокуратури або суду, - кінець цитати Людмили Панкратової.
Повний текст відповіді на інформаційний запит

Надіслати інформаційний запит органам влади може не лише журналіст – це право гарантоване українським законодавством кожному громадянинові. Тож якщо ви, шановні читачі, хочете скористатися цим правом і запитати у наших чиновників про наболіле, скористайтеся формою для інформаційного запиту.

А якщо мешканців Здолбунова цікавить скільки заробляє керівництво їхнього міста, за бажанням ви можете надіслати інформаційний запит на офіційну електронну адресу Здолбунівської міської ради miskrada@ukrsd.com.ua . Звертаю вашу увагу, що згідно ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» розпорядник інформації має надати відповідь на запит на інформацію не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту. Електронні адреси інших органів влади можна дізнатися завітавши на їхні офіційні інтернет-ресурси або ж за відсутності таких відправити запит звичайною поштою за офіційною адресою.

Органи влади повинні бути відкритими до громади, до простих людей. Адже свого часу вони отримали від них довіру. І повинні її виправдовувати.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"