пʼятницю, 17 травня 2013 р.

Скільки заробляє губернатор Рівненщини і його зами


Керувати областю – це Вам не бублики пекти. Упоратися із навалою щоденних проблем та працювати над "покращенням" можуть виключно професіонали найвищого рівня. А, як відомо, чим кращий фахівець, тим вищу зарплату він має отримувати – такі закони ринку. Хоча є й виключення - керівництво Рівненської облдержадміністрації.

Коли я запитав скільки заробляють наші топ-менеджери, виявилось, що торік "покращення" обійшло стороною очільників області. Голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ та його заступники прожили минулий рік, як каже герой відомого кінофільму "на одну зарплату"! Ні, ми не про відсутність доходів з інших джерел, а про те, що чиновники торік не отримали жодної копійки в якості премії чи надбавок. Принаймні про це свідчать надані обласною адміністрацією документи.

Отож, відповідно до документів, у 2012 році зарплата першого заступника Рівненської облдержадміністрації Анатолія Юхименка склала 11 699 гривень на місяць. Тобто 140 388 гривень на рік.
Заступник голови Рівненської ОДА Світлана Сад отримувала  9 768 гривень на місяць. Відтак за рік на своїй посаді заробила 117 216 гривень.

Один з найдавніших заступників, який працював ще при Сороці (а потім і при МатчукуВолодимир Новак у 2012 році мав зарплату 9 991 гривню на місяць, або ж 119 892 гривні на рік. Ну не цінять в нас надійні кадри.
Найменша зарплата в наймолодшого серед заступників - Олексія Губанова. Торік він отримував всього 9 304 гривні на місяць, тобто 111 648 гривень на рік. Мабуть ще не заробив... чи то стажу, чи то рангу.
А найбільше серед заступників мав "старійшина" (працював при всіх (!!!) попередніх керівниках області) Андрій Лавренчук – 12 167 гривень на місяць (146 004 гривні на рік). 

Виходячи із цих цифр бачимо, що керівництво Рівненської облдержадміністрації отримує менше за своїх колег по обласній раді. Також слід розуміти, що вищезгадані суми вони не отримують "чистими", а з них державою здійснюються звичні відрахування.

Тепер поглянемо скільки торік на займаній посаді заробив голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ. Відповідно до наданої інформації, у 2012 році його зарплата склала 13 085 гривень на місяць або ж 157 020 гривень за рік. Тобто, трохи більше аніж у його заступників.
Цікаво, що ця сума розбігається з тою, яку надіслали на запит журналіста газети «Рівне Вечірнє» Світлани Федас у квітні цього року. Цитую:

Відповідно до Закону України від 07.04.2011 № 3206-VI “Про засади запобігання і протидії корупції” голова Рівненської обласної державної адміністрації Берташ Василь Михайлович подав декларацію про майно, доходи, витрати і зобов´язання фінансового характеру за 2012 рік.

Згідно з декларацією, загальна сума його сукупного доходу склала 1 112 817 грн., у тому числі заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) декларанту відповідно до умов трудового договору  – 147 770 грн., проценти по банківських депозитах – 749 020 грн., дохід від відчуження майна –  160 999 грн., дохід від передачі в оренду (строкове володіння та/або користування) майна – 55 028 грн.

В.Берташу належить дві земельні ділянки площею 600 кв. м, та 1200 кв.м, нежитлове приміщення площа якого становить  356,6 кв. м., квартира 69 кв. м., гараж площею 117,3 кв. м. Він є власником автомобілів Mercedes-Benz S 400 2009 року випуску, Volkswagen 2KN 2004 року випуску, Mercedes-Benz G500 2002 року випуску; мотоциклів Honda XR125L 2004 року випуску  та Yamaha WR250R 2009 року випуску.

Сума коштів на рахунку В.Берташа у банках складає 2 860 689 грн. За договором добровільного страхування декларантом сплачено 4051 грн.


У цій інформації нас зацікавив пункт «заробітна плата, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) декларанту відповідно до умов трудового договору  – 147 770 грн».

Тобто станом на початок квітня (коли була надіслана інформація для «РВ») заробіток Василя Михайловича на займаній посаді складав 147 700 гривень, а в кінці квітня (коли було підготовлено відповідь на запит для нас) ця сума склала вже 157 020 гривень? То скільки ж заробляє Василь Берташ? Що це, канцелярська помилка чи…
Також облдержадміністрація, на прохання перелічити по місяцях премію в яких обсягах отримує голова та його заступники, на відміну від Рівненської облради, на відповідь не поскупилася. Її скан-копія нижче.
Як бачимо, торік керівництво області преміями і надбавками себе не балувало – отримували саму лиш зарплату. У нас це викликало здивування, тож ми попрохали роз’яснити цей факт начальника відділу фінансового забезпечення апарату облдержадміністрації Вікторію Кирилюк.

- Упродовж року ні голова ОДА, ні його заступники премії не отримували, а ці гроші наприкінці року виплатили у якості премій звичайним працівникам апарату облдержадміністрації, оскільки у них невисокі зарплати, - прокоментувала пані Кирилюк.

А прес-секретар голови Рівненської ОДА Юлія Гуменюк додала, що торік Берташ на користь працівників обласної адміністрації відмовився ще й від виділених йому коштів оздоровлення.

- Також Василь Михайлович щороку жертвує одну свою зарплату для онкохворої дитини із відділення гематології обласної лікарні. Волонтери та лікарі підказують, хто найбільше потребує фінансової допомоги, - повідала про свого шефа-благодійника Юлія Гуменюк.

Коли ж ми запитали чому надані цифри щодо минулорічного заробітку очільника області відрізняються на десять з лишком тисяч гривень, пані Юлія повідала наступне:

- У запиті вам надали цифру, яку Василь Берташ мав би отримувати спираючись на оклад, вислугу років, ранг, відрядні тощо. А менша сума – це реальні гроші, які голова ОДА заробив у 2012 році на своїй посаді. Він отримав менше ніж міг також через ряд факторів, таких як неоплачувані відпустки за свій рахунок та інших.

Виходить, для Василя Берташа зарплата очільника ОДА, як то кажуть, діло десяте. Мабуть тому він позбавив премій і своїх заступників. Хіба це справедливо? Люди ж працюють, не покладаючи рук на покращення життя в області. А це дорогого варте. Нам же залишається сподіватись, що керівництво області має за що жити і утримувати свої родини належним чином. Хоча, у вищезгаданому фільмі один з героїв жив не тільки на одну зарплату...

p.s.

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"