вівторок, 14 травня 2013 р.

Скільки заробляє керівництво Рівненської облради


В межах Рівненщини щоденні покращення життя залежать від двох установ - облдержадміністрації та обласної ради. Їх керівники невпинно дбають про добробут кожного мешканця нашого краю. Відтак, їхня щоденна рутинна робота на благо простого українця мала б достойно оплачуватися, чи не так? Зважаючи на те, що провладна політична сила неодноразово акцентувала на своїй прозорості, ми вирішили запитати, скільки заробляють очільники ОДА та облради. Аби рівненська громада не хвилювалася чи достатньо отримують на прожиття люди, які щоденно турбуються про них. І чи є їм за що жити.

Отож, розпочнемо із голови Рівненської обласної ради і його заступників. Згідно із статтею 56 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та штатним розписом виконавчого апарату Рівненської обласної ради, голова ради Юрій Кічатий має двох заступників, а саме, першого заступника голови обласної ради Михайла Кривка та заступника голови обласної ради Олександра Чуприну. 

У відповіді на інформаційний запит йдеться про те, що згідно відомостей зазначених у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2012 рік, заробітна плата голови обласної ради Юрія Кічатого торік склала 191 005 гривень, 84 копійки. В середньому 15 тисяч 917 гривень на місяць.
Трохи більше за свого начальника отримує перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко - за минулий рік його зарплата склала 210 535 гривень. Тобто приблизно 17 тисяч 544 гривні на місяць.
А найстарший із них - заступник голови обласної ради Олександр Чуприна заробив 166 545 гривень. Він отримував у середньому всього лиш 13 тисяч 878 гривень на місяць. Цікаво, чи входить до цієї суми його пенсія, адже Чуприна вже пенсійного віку.
Таким чином ми бачимо цікавий факт, що голова облради заробляє менше ніж його перший заступник. Оскільки у Михайла Кривка стаж роботи держслужбовця та вислуга років, які прямо впливають на обсяг зарплати, значно вищі ніж у пана Кічатого і становлять близько 35 років.

Вищезгадані суми очільники облради отримали без врахування надбавок та премій. Так, окрім цих коштів є ще премії. Вам цікаво, який їх обсяг? Звісно цікаво. І нам також. Тож ми попросили озвучити цифри. І отримали прозору, як китайська стіна, відповідь:

«В частині, що стосується конкретних обсягів надбавок та премій вищезазначених посадових осіб, звертаю Вашу увагу, що Конституційний Суд України у своєму рішенні від 20.01.2012 при розгляді справи № 1-9/2012 даючи офіційне тлумачення положень частин першої, другої статті 32 Конституції України у системному зв’язку з частиною другою статті 34 цієї Конституції, дійшов висновку, що збирання, зберігання, використання та поширення державою, органами місцевого самоврядування, юридичними або фізичними особами конфіденційної інформації про особу без її згоди є втручанням в її особисте та сімейне життя, яке допускається винятково у визначених законом випадках і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Зазначена норма Конституції України, що є нормою прямої дії, відображена у статті 11 Закону України  «Про інформацію».

Для надання інформації щодо майнового стану голови, першого заступника та заступника голови обласної ради необхідна згода відповідних осіб.

З огляду на викладене, у наданні конфіденційної інформації про особу без її згоди в частині Вашого запиту щодо обсягу надбавок та премій отриманих зазначеними у Вашому запиті посадовими особами у 2012 році, а також перелічити по місяцях розмір премії, яку отримував голова, перший заступник та заступник голови обласної ради у 2012 році, Вам відмовлено.

У випадку Вашої незгоди з даною відмовою у доступі до публічної інформації, Ви маєте право оскаржити її до суду», - кінець цитати. 

Отже, автор цих рядків, запитуючи в чиновників найвищого рівня про їхню зарплату, отримав чітку відповідь. А цікавлячись про премії та надбавки, порушує їхні права. Допоможіть зрозуміти логіку! Що ж не так із тими преміями? Адже, якщо керівництву облради нічого приховувати від громади, то чому ж обсяги надбавок тримають за завісою таємничості?

Бо вони в рази менші за зарплату і не заслуговують уваги, чи, можливо, до непристойного більші? Чому виборці не мають права знати відповіді на ці запитання? Рівненська міська рада на аналогічний запит, на відміну від облради, надала вичерпну відповідь, розписавши премії міського голови і заступників помісячно.

Якщо керівництву Рівненської обласної ради є що сказати із цього приводу, ми готові надати їм таку можливість. Хоча навіть із отриманих цифр видно, що панове-чиновники не бідують, тож мешканцям Рівненщини не слід переживати за їх добробут. Вже у наступному матеріалі ми поглянемо, скільки заробляє голова Рівненської ОДА Василь Берташ та його заступники. 

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"