вівторок, 13 жовтня 2009 р.

НАПИТИСЯ СТАНЕ ВАЖЧЕ (продовження)

Нині у 80 відсотках торгівельних закладів Рівного неповнолітні без проблем можуть придбати алкогольні напої та цигарки. Такі результати рейду, який провів журналіст «ЛЗ» разом із неповнолітніми волонтерами в рамках громадської кампанії "За тверезе та безхмарне дитинство". Минулих вихідних ми відвідували кіоски, магазини та кафе міста.

Стартом для масових громадських перевірок стала публікація матеріалу «Неповнолітнім є де напитися» у №39 (519) від 24 вересня 2009 року на шпальтах тижневика «Літопис Заходу». Після виходу матеріалу до автора звернулися з Клубу Української Елітарної Молоді (КУЕМ) та запропонували провести ще одну перевірку, але на більш масштабному загальноміському рівні. Волонтерами виступили активісти молодіжних ГО КУЕМ, Фундація регіональних ініціатив і молодіжного Інтернет-порталу "Базіка". Близько 20-ти чоловік розділилися на групи по 2-3 людини, серед яких обов’язково були повнолітній та неповнолітній. Відвідували заклади громадського харчування, магазини та цигаркові кіоски у центральній частині міста і мікрорайонах. Факт продажу алкоголю та тютюнових виробів фіксували на фото, також зберігали розрахункові чеки.

Відтак, упродовж п’ятниці-неділі молоді люди відвідали 36 торгівельних точок. Під час здійснення замовлення або купівлі алкоголю неповнолітніми у місцях продажу, Дорослий керівник групи знаходився осторонь, аби продавці не могли сказати, що реалізували «заборонений плід», бо поруч знаходився дорослий. Таким чином юним волонтерам продали алкогольні напої та тютюнові вироби у 28-ми закладах із 36-ти.

Частину придбаних напоїв і цигарок волонтери принесли організаторам, аби ті могли продемонструвати придбану неповнолітніми продукцію на прес-конференції. Алкоголь, замовлений у закладах громадського харчування, або залишали на місці після фіксації факту продажу, або його «знищував» повнолітній. Такою була одна з умов участі громадян до 18-ти років у даній кампанії.

По завершенню кампанії «За тверезе і безхмарне дитинство» організатори розробили спеціальні наклейки з подякою закладам, де не продають алкоголь і тютюнові вироби дітям. Такі наклейки будуть передані керівникам торгівельних точок для розміщення на території добросовісних магазинів та кафе.

Після публікації журналістського розслідування «Неповнолітнім є де напитися» активізувалася й міська влада. Зокрема, дана публікація спровокувала рейд правоохоронців магазинами та закладами громадського харчування, у тому числі й вказаними у вищезгаданому матеріалі. За результатами рейду та публікації на шпальтах «ЛЗ», у вівторок відбулося засідання міської координаційної ради з питань профілактики злочинності серед неповнолітніх та забезпечення соціально-правового захисту дітей. Туди запросили керівників закладів-порушників, начальника міліції та інших управлінь. Його відвідав навіть міський голова Рівного Володимир Хомко.

Він виглядав дуже розлюченим, і справедливо вилив свій гнів на представників торгівельних точок.

- Готуйтеся до того, що будемо штрафувати, забирати ліцензії. Обіцяю: на дітях багато не заробите, - накинувся мер на торгашів. – В тому числі й влаштовуватимо провокації – підсилатимемо неповнолітніх разом із міліцією для перевірки, чи дійшло до вас те, що продавати алкоголь і цигарки неповнолітнім не можна! Неважливо, чи це маленький магазинчик, чи величезний супермаркет у центрі міста.

За підсумками засідання, заклади, яких зловили на порушенні, оштрафують на 1 700 гривень і відберуть ліцензії. За словами голови координаційної ради, заступника міського голови Галини Кульчинської, механізм швидкісного реагування на подібні порушення вже існує:

- За повторне порушення недобросовісним закладам світитиме удвічі більший штраф – 3 400 гривень. Окрім того, ми рекомендуватимемо рівненському міськвиконкому обмежити роботу алкогольних відділів у магазинах обласного центру із 10.00 до 22.00. Таким чином дорослі зможуть придбати напої «з градусом» заздалегідь, а неповнолітні не ходитимуть у вечірній час і не «доганятимуться» придбаним алкоголем.

2 коментарі:

Анонім сказав...

Молодці, що розпочали таку акцію. Надіюсь це подіє!

дядько пол сказав...

тепер у всіх закладах просять посвідчення особи, не продають нікому, хто на вигляд молодший за 25 років :)))

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"