понеділок, 19 квітня 2010 р.

За колесами ногам місця немає

«Поїзд їде, воно лізе» - саме так зневажливо характеризували людей, які настирливо намагалися перейти дорогу в недозволеному місці. Чи світ перевернувся, а чи люди змінилися, але тепер автомобілі лізуть на тротуари. 

Днями  довелося простувати вулицями 16 Липня, Драгоманова, Сагайдачного, Петлюри… У деяких ділянках на тротуарі двоє людей не можуть розминутися. Так, у Правилах дорожнього руху зазначено, що паркуватися на тротуарі можна, але для руху пішоходів має залишатися не менше двох метрів! У Рівному дійшло до того, що пішоходів витіснили з тротуарів автомобілі.

Зрештою, будьмо справедливі: водії паркують авта на тротуарах не тому, що вони настільки зухвалі. Просто обласному центрі вулиці настільки вузькі, що місць для паркування катастрофічно не вистачає. І що з цим робити? Можливо оголосити Рівне зоною, вільною від автомобільного транспорту? Гм… Екологічно вигідно, та й проблему відразу можна вирішити. А якщо запровадити умови і норми, як у Мезозойську еру? Уявляєте?!

Жарти -жартами, а проблему треба вирішувати – шукати золоту серединку, а не ховати голову в пісок. Бо нині якось аж занадто по-народному виходить, як у тій приказці: пусти свиню під стіл, вона й на стіл вилізе.

Коли заходить мова про автомобілі на тротуарах, від влади чути відмовку – немає грошей. Але ж їх і минулоріч не було, і п’ять років тому, і десять… З огляду на економічну кризу, не доводиться очікувати й у нинішньому році. Сподіватимемося на завтрашній день? А хто скаже, що буде завтра?

Можливо, грошей у бюджеті міста буде ще менше. А може, перед містом визріє ще злободенніша проблема. Так чи інакше, а машин у Рівному не стане менше. Одним словом, питання серйозне. Але де знайти на нього відповідь?

Поцікавився думкою даівців.

- Дороги нині не розшириш, про це треба було думати, коли місто розбудовували, - каже старший інспектор СЗГ УУДАІ УМВС України в Рівненській області Руслан Панасюк. – Те, що авта на тротуарах, – вина самих водіїв. За порушення правил паркування працівники ДАІ постійно штрафують власників транспортних засобів.

Але їх це чомусь не дуже зупиняє, хоча і штрафи немаленькі – 255-340 гривень. Раніше фотографували порушників, квитанції на сплату штрафу надсилали додому, тоді й порушували трохи менше. А нині фотофіксацію відмінили, то водії знову пішли в розгул.

Поцікавилися думкою влади.

- За цією проблемою уважно пильнуємо. На тротуари перебралися не лише водії, а й таксисти, - каже заступник міського голови Рівного Олексій Хмилецький. - Першим кроком до її вирішення стане нарада саме з таксистами. Паралельно міркуватимемо разом із управлінням транспорту над вирішенням цієї проблеми, закличемо на допомогу ДАІ. Обіцяю, що наведемо порядок, хоча й не відразу, адже це не одного дня справа.

Поцікавилися думкою рівнян.

На Інтернет-порталі «Базіка» журналіст запитав мешканців обласного центру, як вони ставляться до автомобілів на тротуарах, і чи вважають це проблемою. Станом на 14 квітня 70 відсотків містян висловилися за те, що з хаотичним паркуванням потрібно щось робити. Зокрема, дехто з користувачів порталу висловив наступні думки.

Tuner
- Загалом така ситуація не лише в Рівному, а і по всій країні. Наші вулиці не розраховані на таку кількість машин, стоянок також не вистачає. Думаю, ця проблема ще не скоро вирішиться...

cenik
- Якщо тротуар широкий, то байдуже - хай паркуються. А загалом, я не потяг, можу й обійти. З розумінням ставлюся до проблеми автовласників.
Коли розбудовували місто, ніхто не думав, що в українців з’являться гроші й можливість придбання авта. Або претензії щодо зручності проживання чи паркування авт… Не ті були часи.

Dr_doc
- В кожному мікрорайоні треба відкрити по великому паркінгу, наземно-підземному, у декілька поверхів. Тоді принаймні у мікрорайонах зникнуть не лише автівки обабіч доріг і з тротуарів, а й гаражі-черепашки, які у деяких місцях відтинають чималий шмат вулиць. У центрі не завадили б кілька підземних паркінгів. Після їх відкриття місто може сміливо придбати декілька евакуаторів і завзято штрафувати тих, хто ставитиме металевих коней у невідведених для цього місцях.

Sexpistols
- Коли нещодавно тріснув асфальт біля Театральної площі і маршрутки їздили районом продуктового ринку. Тоді сповна відчула негатив того, що на вулицях міста водії звикли паркуватися, як захочуть. Маршрутки не могли нормально проїхати – обидві смуги дороги хаотично заставлені автівками.

Одного разу на власні очі бачила, як бус зупинився прямо на дорозі, бо його власнику треба було забігти в магазин. На цій ділянці шляху рух ускладнився, адже залишилася вільною лише одна смуга. Тоді маршрутка, в якій я знаходилася, їхала від органного залу до «Еко-маркету» 15-17 хвилин. Мені здається, це занадто…

kosmonavt
- Я за те, щоб поставити на центральних вулицях Рівного шлагбауми і пропускати лише громадський транспорт і автомобілі екстрених служб. Решті в’їзд заборонити! Мало того, що тротуари переповнені машинами, бісить і те, що половина центральних вулиць заставлена автомобілями!

0 коментарі:

Дописати коментар

Про мене ;)

Моє фото
Журналіст, блоггер, адмін найбільшої спільноти м.Рівне у ВК "Типове Рівне"
 
Передрук матеріалів ЛИШЕ за погодження з автором або за умови наявності гіперпосилання на "Блог дядька Пола"